Geens: "Alles proberen om aan vrijlating Farid Bamouhammad een einde te maken"

PHOTO_NEWS
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft, zoals bekend, verzet aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank om Farid Bamouhammad, alias Farid le Fou, voorlopig vrij te laten. Dat verzet wordt wel maar op 9 januari behandeld. "Intussen heeft een minister van Justitie in een rechtstaat de regels van die rechtstaat te verdragen", zei Geens in 'De Ochtend' op Radio 1.

Bamouhammad, die al 28 jaar gevangen zit en eigenlijk nog tot 2026 een celstraf moet uitzitten, startte begin oktober een hongerstaking. Zijn gezondheid ging fel achteruit. Zijn advocaat startte procedures om hem om gezondheidsredenen vrij te krijgen. Het Europees Hof gaf ons land de aanbeveling om Bamouhammad naar een burgerlijk ziekenhuis over te brengen.

Na een eenzijdig verzoekschrift van de advocaat van Farid le Fou beval de rechtbankvoorzitter in Luik de voorlopige invrijheidsstelling zonder bewaking. Bamouhammad heeft intussen het Brusselse ziekenhuis Sint-Pieter verlaten.

Een rechterlijke macht is een waarborg tegen willekeur van de overheid. Dat dat soms verkeerd uitpakt is moeilijk te vermijden

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Verzet

De vrijlating kan volgens Geens niet en daarom heeft hij verzet ingediend. "Dat had het Europees Hof niet gevraagd, alleen moest ik hem, indien nodig, in betere omstandigheden onderbrengen, wat we ook hebben gedaan", zegt Geens. Minstens tot de behandeling van dat verzet op 9 januari is Bamouhammad dus op vrije voeten.

"Dat is in een rechtstaat helaas het enige wat je kan doen, en ondertussen alles proberen om aan die vrijlating een einde te maken", zegt Geens. "Een rechterlijke macht is een waarborg tegen willekeur van de overheid. Dat dat soms verkeerd uitpakt in de ogen van het publiek - en in dit geval zelfs van de minister van Justitie - is moeilijk te vermijden."

Farid Bamouhammad op de eerste dag van het proces in februari in Brussel.
BELGA Farid Bamouhammad op de eerste dag van het proces in februari in Brussel.