Géén witte rook: Vlaamse onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord

Vlaamse formatie

Vlaams formateur Jan Jambon probeerde vanavond een doorbraak te forceren met enkel de partijvoorzitters. Eerder op de dag werd bilateraal vergaderd.
BELGA Vlaams formateur Jan Jambon probeerde vanavond een doorbraak te forceren met enkel de partijvoorzitters. Eerder op de dag werd bilateraal vergaderd.
De Vlaamse onderhandelaars zijn vandaag omstreeks 23 uur uit elkaar gegaan zonder akkoord. Vlaanderen ontwaakt morgenvroeg dus niet met een regeerakkoord. “We hebben goed gewerkt en de sfeer is constructief. Maar er zijn bijkomende technische uitklaringen nodig”, klinkt het bij de onderhandelaars.

Jambon had deze namiddag - na twee dagen onderhandelen - het team van CD&V en dat van Open Vld een eigen zaaltje toegewezen. Hij pendelde tussen de twee, voor bilaterale vergaderingen. Na het avondmaal werd die strategie verlaten en zat Jambon samen met de drie partijvoorzitters. Ze bogen zich over de inhoudelijke kwesties, over het ‘verhaal’ van de regering, viel te horen. 

Een finaal compromis bleek er uiteindelijk nog niet in te zitten: naast enkele inhoudelijke knopen rond onderwijs, welzijn en inburgering blijft vooral de centenkwestie een probleem. “Het is zoals bij het spel Jenga: alle blokjes moeten juist staan of de toren stort in", klinkt het bij een bron dicht bij de onderhandelingen.

Toch zou er geen sprake zijn van een crisis, alle partijvoorzitters benadrukken dat de onderhandelingen in een goede sfeer verlopen. 
“Er liggen een aantal pistes op tafel om de puzzel op te lossen, maar daar zitten een reeks aannames in die nu geverifieerd moeten worden”, valt te horen in de entourage van de formateur. “We hebben goed gewerkt en de sfeer is constructief”, klinkt het eveneens bij Open Vld. “Maar er zijn bijkomende technische uitklaringen nodig.”

Onderhandelingen morgen voortgezet 

Morgen (zaterdag) zullen de onderhandelingen worden voortgezet, zonder Hilde Crevits, die dan verwacht wordt op het huwelijk van haar zoon. Volgens een liberale bron zal de formatie nog enkele dagen duren. Grote knopen zullen pas worden doorgehakt wanneer de nodige berekeningen gedaan zijn en wanneer alle toponderhandelaars aanwezig zijn.

Het voorkeursscenario van N-VA is dat er toch zondag kan worden afgeklopt, zodat de drie partijen maandagavond congres kunnen houden, waarna Jambon - mogelijk voor het eerst in oktober - zijn Septemberverklaring kan afleggen.

Bekijk ook: Onderhandelingen opnieuw hervat, “De cijfers moeten kloppen”
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Het zal zijn goed gegeten en gedronken hebben zekers!

 • Philomena Vanderweyen

  Wat maakt het uit voor die politici,hun wedde ligt er hoe dan ook,onder het mom van"we willen een goed akkoord"verschuilen ze zich van hun onbekwaamheid.De politici van de laatste tien jaar zouden perfect passen in de soap van"schone schijn".

 • Elsie Duppont

  Over onderwijs en inburgering zijn ze het niet eens: waarover dan wel? Dat wordt een zéééér flauw afkooksel van wat de kiezers wensen. Bij de NVA zullen ze wat lidkaarten terug in de bus krijgen vrees ik, de nieuwe CD&V is opgestaan.

 • Daniel Collier

  En dat noemen ze goed werken,zien hoe ze het geld uit onze zakken kunnen halen,prutsers.

 • Jan De Beir

  Goed gewerkt??? Postjes verdelen is werken??? Er kan alleeen zwarte rook uit die schouw komen. Een echte schande!