Geen weging meer bij keuring van motorhomes

De recent ingevoerde regel om motorhomes bij de periodieke keuring systematisch te wegen, is opgeschort. Dat heeft minister van Mobiliteit Yves Leterme (CD&V) geantwoord op een schriftelijke vraag van Open Vld-kamerlid Guido De Padt.

Volgeladen en -getankt
Sinds 14 januari 2008 is de keuring van motorhomes of zwerfwagens in ons land een pak strenger geworden. Zo wordt het maximaal toegelaten gewicht voortaan bij elke keuringsbeurt gecontroleerd.
Veel motorhomes blijken bij de controles een stuk zwaarder dan de toegelaten 3,5 ton, onder meer omdat ze volledig zijn ingericht en rondrijden met een volle water- en benzinetank. De eigenaars van motorhomes zijn niet te spreken over de nieuwe regels. 33.000 motorhome-eigenaars tekenden protest aan.

Opgeschort
Minister van Mobiliteit Leterme heeft de instructie tot weging bij iedere keuring intussen laten opschorten. Er is ook al overleg geweest tussen de constructeurs en importeurs van vrijetijdswagens enerzijds en de vertegenwoordigers van de kampeertoeristen anderzijds.

Meer ongevallen
"Gezien de recente moeilijkheden werden twee werkgroepen opgericht: één aangaande de verbetering van de communicatie naar de kopers van mobilhomes en de klanten van de keuringsinstellingen toe en een andere die de meer inhoudelijke vraagstukken in verband met de technische regelgeving zal behandelen", aldus Leterme.
In 2006 waren er 54 ongevallen met kampeerauto's. In 2005 waren er dat 37 en in 2004 43. (belga/sd)

UNKNOWN