Geen versoepelingen door stijgende cijfers, volgende week nieuwe veiligheidsraad

Archiefbeeld. Premier Sophie Wilmès (MR)
Photo News Archiefbeeld. Premier Sophie Wilmès (MR)
De Nationale Veiligheidsraad stelt de beslissing over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen een week uit, in afwachting van de verdere evolutie van de cijfers. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) aangekondigd tijdens een persconferentie. “Als de situatie niet verbetert, kunnen we niet overgaan naar fase 5 van de versoepeling”, klinkt het. 

“Sinds begin deze maand is er een heropleving van het virus te merken”, waarschuwt premier Wilmès. “Het reproductiegetal is boven de 1,  wat betekent dat de epidemie opnieuw aan kracht wint, dat is niet goed”. Om die reden kunnen er op dit moment geen versoepelingen worden aangekondigd, en blijven alle maatregelen die vandaag van kracht zijn gelden, kondigde de premier aan.

Normaal gezien zou op 1 augustus fase 5 van de versoepeling van de coronamaatregelen ingaan, maar die datum is volgens Wilmès niet zeker. “We blijven de epidemiologische situatie aandachtig volgen, zeker in het licht van de opening van een nieuwe fase. We zullen volgende week donderdag 23 juli inschatten of de epidemiologische situatie het toelaat om verder te kunnen gaan. Om dat te kunnen doen, mag de situatie zeker niet erger worden”, aldus Wilmès. “Ik herinner er u aan dat veel heeft te maken met ons eigen gedrag”, waarschuwt de premier. “Als de trend niet goed is, dan gaan we niet naar fase 5. Dan blijft de huidige situatie dezelfde. Als er strengere maatregelen genomen moeten worden, dan zijn we klaar om dat te doen.”

Geen nieuwe versoepelingen dus, en dat betekent dat de evenementensector nog minstens een week langer in onzekerheid leeft. “We zullen het werk de komende dagen verderzetten. Dat is belangrijk voor die sectoren die nog steeds geen enkel perspectief hebben”, beseft de premier. Wilmès benadrukt dat de heropstart van het nachtleven zeer gevoelig blijft. “Die activiteiten worden beschouwd als ‘superverspreiders’. Pas op het moment dat de gezondheidssituatie helemaal stabiel is, kan een herstel van deze sector worden overwogen”, klinkt het. 

Vooraf werd nochtans aangekondigd dat er vandaag meer duidelijkheid ging komen over eventuele versoepelingen voor evenementen vanaf september. Ook voor beurzen en cultuurzalen werd meer perspectief verwacht, maar ook zij blijven voorlopig in het ongewisse. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Veiligheidsraad zoekt vandaag antwoord op stijgende coronacijfers: deze versoepelingen dreigen er daardoor niet te komen
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karim Fezoua

  Laten we gewoon weer over gaan tot een lockdown. Sluit de winkels en de horeca, verplicht de mensen het dragen van een hoe-komt-het-uit-welke-masker, want was het niet zo dat we een FFP masker van het type 2 moesten dragen om zich goed te kunnen beschermen? Blijf hopen op een vaccin en laten we dan veel belastingen heffen. En hoezo een nieuwe federale regering? Men gaat toch niet dromen, toch?

 • Bart Vandezande

  Zolang er een deel v/d bevolking feestjes blijft bouwen , geraakt het niet opgelost ! Tevens moeten vakanties buiten ons land verboden worden of moeten deze mensen na terugkeer, in verplichte quarantaine geplaatst worden!!

 • nadine Nadine Martin

  Ze hebben groot gelijk , er zijn er te veel die niet willen luisteren en hun goesting doen .

 • guy goethals

  Wijze beslissing. Versoepelen mag enkel als het aantal besmettingen terug daalt.

 • Regina Blanckaert

  Bla bla bla...vergaderen om niks te beslissen kan je ook per telefoon maar ja nadien eens goed eten en drinken zeker,en volgende keer dus nog eens...wie gelooft die onzin nu nog,alles zo voorspiegelen dat het in hun plaatje past,gewoon allen voorzichtig zijn maar ons niet laten domineren