Geen verjaring meer van seksueel misbruik van minderjarigen

Shutterstock
Seksueel misbruik van minderjarigen kan binnenkort niet meer verjaren. De plenaire Kamer heeft daarover vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd van N-VA en sp.a. Er waren geen tegenstemmen. Enkel Ecolo-Groen en Jean-Marie Dedecker onthielden zich bij de stemming.

Het waren Valerie Van Peel (N-VA) en John Crombez (sp.a) die samen het voorstel indienden. Verschillende andere partijen sloten zich erbij aan. De logica achter de tekst is dat kindermisbruik bij uitstek een misdrijf is dat pas later - soms vele jaren - naar boven komt, waardoor de dader vrijuit gaat.

Vandaag bedraagt de verjaringstermijn voor seksueel misbruik op minderjarigen 15 jaar. Het probleem daarbij is dat het voor slachtoffers vaak jaren duurt alvorens ze klaar zijn om met hun verhaal naar buiten te komen, met het risico dat het misdrijf al verjaard is. Bovendien blijft het veelal niet bij één slachtoffer.

De indieners van het voorstel willen slachtoffers wel blijven bewust maken van het belang van een snelle aangifte. Dat is de beste garantie om sporen en bewijzen te verzamelen en de dader(s) op te sporen en te berechten, luidt het. In de praktijk gebeurt dat echter niet of lang na de feiten.

In veel gevallen zal het moeilijk zijn om na vele jaren bewijs te vinden, zodat veel klachten en onderzoeken bij gebrek aan bewijs zullen eindigen zonder vervolging. "Toch blijft naar onze mening het beschikken over de mogelijkheid om zich alsnog tot de rechtbank te wenden symbolisch belangrijk, niet alleen voor de maatschappij maar vooral voor het verwerkingsproces van de slachtoffers".
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van der Vekens

  spijtig dat de wet er nu pas is, en tijdens de periode dat eindelijk bekend werd hoeveel kinder misbruik er was in de kerk. of was het bewust uitgesteld om de kerk dienaars uit de wind te zetten?

 • Mady Vermeulen

  Eindelijk! Al zou geen énkele zware misdaad mogen verjaren.

 • Odilon Saverien

  ja het begint al goed maar dit is voor mij een lachertje voor het volk tevreden te stellen, Waarom willen ze niet bij alle feiten de verjaring schrappen.Een en al een vuil spelletje tussen justitie en advocaten.

 • Ronny Biesen

  Euh... ik geloof dat men niet weet wat prioriteit is in onze regeringen. Doe eerst je werk vooraleer overal wetjes rond te maken die toch een maat voor niets zijn.

 • Katrien Lingier

  Ik vind dit zeer goed! Het probleem bij seksueel misbruik van minderjarigen blijft dat het merendeel gebeurt binnen een familiale context. Dit maakt het probleem nog complexer en de bewijslast is daarbij heel moeilijk. Psychiaters zouden moeten kunnen getuigen en met zekerheid uitspreken dat bij sommige psychische ziektes het seksueel misbruik de grondslag van het probleem is. Toch denk ik dat weinig psychiaters hun nek zullen uitsteken en het potje liever bedekt houden.