Geen uitstel voor nieuwe sociale huurprijzen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).
Photo News Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).
Er zal geen uitstel voor de nieuwe prijzen van sociale huurwoningen komen. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vandaag gezegd. “De meeste huisvestigingsmaatschappijen zijn begin december begonnen met hun huurders aan te schrijven.”

De voorbije dagen liepen er bij de Vlaamse ombudsdienst veel vragen tot informatie binnen van sociale huurders. Zij kregen pas nu heel concreet meegedeeld hoeveel hun huur vanaf januari zal opslaan, soms met 50 procent of meer. Ombudsman Bart Weekers vindt het “onbehoorlijk” om forse huuropslagen pas enkele dagen op voorhand mee te delen.

De hervorming van de sociale huurprijzen is nog een beslissing van de vorige Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), met de bedoeling de berekening objectiever te maken. Concreet bepalen vanaf januari drie parameters de huurprijs van sociale woningen: de marktwaarde, de inkomsten van alle gezinsleden en een energiecorrectie. “Sommige huurprijzen zullen met deze nieuwe berekening dalen, maar er zitten ook heel wat stijgingen bij. De huurprijzen evolueren dus meer naar elkaar toe, waardoor we een evenwichtigere sociale huurmarkt krijgen”, aldus minister Diependaele.

Geen uitstel

Eind november dienden oppositiepartijen sp.a en Groen een resolutie in om de hervorming van de sociale huurprijzen uit te stellen zolang er onduidelijkheid heerste over de maatregel. Maar uitstel of overgangsmaatregelen zitten er niet in, klinkt het bij het kabinet-Diependaele. “Het is de bedoeling een eerlijker en rechtvaardiger berekening te introduceren, dus moet die ook voor iedereen op dezelfde dag ingaan", is vandaag te horen. "Het gaat om beleid waarvan de hoofdlijnen al in de lente zijn gecommuniceerd. De meeste maatschappijen hebben intussen ook infosessies georganiseerd.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • brecht timmermans

  Wat n arrogante vent zeg. Ik moet van de ene dag op de andere bijna 30% meer betalen voor mijn huurwoning, gewoon omdat ze op grondgebied Tervuren ligt. Ze hebben hier weer natte vingerwerk gedaan. Typisch de hovaardige stijl van een asociale partij als de NVA. Ze gaan zo alleen nog maar arme migranten aantrekken in deze huisjes omdat een werkende Vlaming met bescheiden loon er niet meer kan blijven wonen wegens te duur. Weg met de NVA!

 • Gerard Braeckmans

  Ik moet van de ene dag op de andere 30% meer betalen! Dankjewel. Weg met NVA!

 • Geert Roeyaert

  En voor onze voetballers een commissie oprichten om te bekijken hoe voordelig men het kan maken om toch maar niet de volle pot aan RSZ te moeten betalen, dat kan men dan wel uitstellen??

 • Lea Van Heybeeck

  Niet meer dan juist! Als de huur 50% opslaat zal dat wel zijn omdat ze jaren teveel inkomen gehad hebben en daardoor veel te weinig huur betaald hebben. Op de privéhuurmarkt krijgen de mensen ook jaarlijks een opslag te verwerken. En die mensen zijn misschien minder kapitaalkrachtig als die in sociale verhuring zitten. Trouwens hoeveel buitenlanders zitten daar niet met eigendommen en gronden in land van herkomst? Zij moesten beschaamd zijn!

 • Jos Brems

  In 5 minuten kunnen ze beslissen om nog wat meer in de burgers hun zakken te zitten. Maar om iets af te doen van hun eigen vele voordelen hebben politici jàààren nodig.