Geen treinen in Brussel in verlengd weekend 1 mei

Photo News
Tijdens het verlengde weekend van zaterdag 29 april tot maandag 1 mei wordt het treinverkeer volledig onderbroken tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid wegens infrastructuurwerken. Het station Brussel-Centraal zal dus niet bediend worden, iets wat al meer dan 30 jaar niet meer gebeurd is. Een aangepast vervoersplan is in opmaak, maar er zullen belangrijke gevolgen zijn voor zowel nationale als internationale reizigers.

Reden voor de drastische ingreep is een vernieuwingswerf van de seininrichting: de technologie "all-relais" (elektromechanisch) wordt vervangen door een volledig computergestuurde technologie.

"Deze werf, die grotendeels is uitgevoerd zonder impact op het treinverkeer, zal zowel de veiligheid als de capaciteit van het gedeelte van de verbinding die zich tussen de uitgang van de tunnel en de ingang van het station Brussel-Zuid bevindt, versterken. De veiligheidstesten, die gedurende drie dagen ononderbroken worden uitgevoerd, moeten absoluut plaatsvinden zonder enige commerciële exploitatie van het treinverkeer", luidt het.

Drukste as

De Brusselse Noord-Zuidverbinding is de drukste as op het Belgische spoornet: dagelijks passeren er ongeveer 1.200 treinen. Vanaf de "eerste trein" op zaterdag 29 april tot de "laatste trein" op maandag 1 mei zal het treinverkeer volledig onderbroken zijn tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

Aangepast vervoersplan

Infrabel legt momenteel de laatste hand aan een aangepast vervoersplan, dat gedurende het volledige verlengde weekend van toepassing zal zijn. Dit plan houdt aanpassingen in voor de internationale reizigers.

Zo zullen de Thalystreinen rijden volgens een aangepaste dienstregeling tussen Parijs, Brussel-Zuid en Nederland (omleiding tussen Brussel-Zuid en Nederland via lijn 28). Tussen Parijs en Duitsland zullen Thalystreinen rijden, niet via Brussel-Zuid maar ze zullen Luik-Guillemins bedienen, zoals voor alle Duitse bestemmingen.

De IC Brussel-Amsterdam rijdt vanuit/naar Brussels Airport-Zaventem. Reizigers van Brussel naar Nederland kunnen vanuit Brussel-Noord reizen richting Mechelen en in Mechelen overstappen op de IC Brussel-Amsterdam. In de omgekeerde richting kunnen reizigers van Nederland naar Brussel in Mechelen overstappen op NMBS-treinen naar Brussel-Noord. ICE-treinen tussen Brussel en Duitsland rijden vanuit/naar Brussel-Noord. Tussen Brussel-Noord en Duitsland rijden ze volgens de normale dienstregeling.

Voor Eurostartreinen, die volgens de normale dienstregeling rijden tussen Brussel-Zuid en London St-Pancras, is er geen impact, net als voor de TGV tussen Brussel en Frankrijk.

Er zullen ook alternatieven voorzien worden voor de nationale reizigers. Meer details over het aangepaste vervoersplan worden binnenkort gecommuniceerd.