Geen treinbiljetten maar euro's: Test-Aankoop wil eenvoudiger compensatie voor vertragingen

Reizigers die hinder ondervinden van een staking bij het spoor, kunnen daar een compensatie voor aanvragen.
BELGA Reizigers die hinder ondervinden van een staking bij het spoor, kunnen daar een compensatie voor aanvragen.
De organisaties Test-Aankoop, TreinTramBus en Navetteurs.be hebben vandaag een campagne opgestart om reizigers ertoe aan te zetten compensatie aan te vragen voor de schade die ze lijden door onder meer de provinciale actiedagen. Ze vragen ook dat de aanvraagprocedure voor die compensaties vereenvoudigd wordt. Dat melden de drie organisaties in een persbericht.

De bewustmakingscampagne werd vanochtend opgestart met een flyeractie aan de stations van Gent-Sint-Pieters, Brugge, Namen en Luik-Guillemins. Op 9, 12, en 16 december volgen gelijkaardige acties in andere grote stations.

"De treinreizigers in België worden dezer dagen dubbel getroffen: door veelvuldige stakingen en binnenkort ook door bijkomende besparingen bij het spoor", klinkt het in het persbericht. De organisaties benadrukken dat de reizigers niet machteloos staan. "Bij vertragingen en afgeschafte treinen heeft de reiziger immers recht op een compensatie, ook al roept de NMBS het excuus van 'overmacht' in om die voor stakingsdagen niet te moeten uitbetalen."

Test-Aankoop, TreinTramBus en Navetteurs.be vragen de NMBS en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant om de procedure om compensatie aan te vragen te vereenvoudigen, iets waar de ombudsdienst treinreizigers eerder ook al voor pleitte. Ze willen ook dat de compensaties in geld worden uitbetaald.

De campagne gaat gepaard met een website: uhebtrechten.be.