Geen toelage voor vier op de vijf mantelzorgers

Studies wijzen uit dat mantelzorgers het werk van 121.000 voltijdse werkers doen.
Thinkstock Studies wijzen uit dat mantelzorgers het werk van 121.000 voltijdse werkers doen.
Mantelzorgers zijn in onze vergrijzende samenleving steeds belangrijker. En toch krijgen vier op de vijf onder hen geen premie van hun stad of gemeente. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen vandaag.

In zeven op de tien lokale besturen bestaat die mantelzorgpremie wel, maar vaak zijn de voorwaarden om die te krijgen zo streng dat velen uit de boot vallen, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Peter Persyn zelf verzamelde. De N-VA'er spoort de ­gemeenten aan een tandje bij te steken en kan daarvoor op de steun rekenen van veel zorgorganisaties.

Ziekenzorg CM vindt dat veel steden en gemeenten een compleet fout signaal geven en er beter zouden aan doen meer geld uit te trekken voor mensen die zo belangrijk zijn voor de maatschappij. Studies wijzen uit dat mantelzorgers het werk van 121.000 voltijdse werkers doen. Terwijl de premie nu al maar een habbekrats bedraagt, daalde het gemiddelde bedrag dan nog eens tot 225 euro per jaar. "Ook al is het maar een symbolisch bedrag, is het voor mantelzorgers belangrijk als erkenning", zegt Persyn.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  @m De Cock wisten niet dat gemeenten een premie moeten betalen of is vrijblijvend dit maakt niet makkelijk wel die dan jonger dan 65 zijn zouden dan per gemeente beter een vzw oprichten en loon betalen(staatsubsidie ///nieuwe familiezorg vzw) voor hun familie verzorgd !

 • Luc Soetaerts

  En waarom dienen deze mantelzorgens een premie te krijgen? Het is toch maar een habbekrats. Maak er je beroep van met arbeidscontract. Dan heb je een inkomen en heb je erkenning en 121000 mensen minder werklozen.

 • rudolf jacobs

  als het de staat geld gaat kosten vergeet het maar,de graaiers zijn het nu zo gewent dat de belgische meute schapen toch blijft betalen dat ze alles voor zichzelf willen,en wanneer de je voorverkiezingen naleest ja dan weet je het wel ,van mij geen cent hoor daar heb ik wel voor gezorgt

 • Dirk De Cock

  Er wordt hier weer verward tussen de maandelijkse betaling zorgverzekering (130 euro voor de zorgbehoevende) en de gemeentelijke mantelzorgpremie ( voor degene die de zorgbehoevende helpt). De 51 euro of 26 euro is bestemd voor de Vlaamse Sociale Bescherming waarvan o.a. de 130 euro wordt betaald. Informeer toch even vooraleer je reageert.En vooral begrijpend lezen.

 • rik lagrou

  hoeveel ouder zijn er niet een in bejaardenhuis hun kruk nee moet rolstoel om dan zorgpremie ontvangen terwijl extra geld om verzorging al krijgen maar er zijn mensen met kinderen kapot gereden door dronken chauffeur thuis geen premie durven aanvragen omdat men kind instelling zou steken terwijl familie continue voor zorgen met thuisverpleging dit is ook bekend door mutualiteit