Geen strengere grenscontroles op tabak en alcohol binnen Europa

photo_news
Er komen geen strengere controles op particulieren die tabaksproducten of alcoholhoudende dranken inslaan in de buurlanden. Frankrijk en een aantal andere lidstaten van de Europese Unie hadden vandaag op een bijeenkomst van de ministers van Financiën gepleit voor een aanscherping van de regels, maar ze haalden de eindstreep niet. 

De ministers bogen zich in Brussel over een harmonisering van de accijnsstelsels. Frankrijk, Ierland en de Scandinavische landen hebben de hervorming aangegrepen om een verstrenging van de regels over het inkopen van tabak en alcoholhoudende dranken in andere lidstaten op de agenda te zetten. Ze willen vermijden dat hun inwoners de grens oversteken om te ontsnappen aan de hoge accijnzen. 

Momenteel bevat de Europese richtlijn enkel indicatieve hoeveelheden. Wanneer een particulier bijvoorbeeld maximaal achthonderd sigaretten over de grens meeneemt, wordt aangenomen dat die aankopen voor persoonlijk gebruik zijn. Frankrijk en co wilden die plafonds bindend maken. Een particulier met negenhonderd sigaretten op zak zou dan zelf moeten bewijzen dat hij die producten niet gaat verkopen. 

België niet akkoord

Het voorstel stuitte op verzet van België, Luxemburg, Polen en een aantal andere lidstaten. Niet dat deze landen zich verzetten tegen maatregelen om de volksgezondheid te beschermen, maar ze willen naar eigen zeggen de Europese interne markt en het vrij verkeer vrijwaren. De voorstellen werden als disproportioneel bestempeld. Bij gebrek aan consensus liet Frankrijk het voorstel uiteindelijk varen. 

"We zijn tevreden dat de bewijslast niet meer op de consument rust", reageerde de Belgische permanente vertegenwoordiger François Roux tevreden. Een akkoord is er echter nog niet. Tot ergernis van andere lidstaten blijft Roemenië, dat de vergadering leidde, vasthouden aan zijn eis dat tot honderd liter zelfgestookte alcohol per jaar vrijgesteld van accijnzen moet zijn.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Hegge

  ze gaan de zwarte markt incluis de drugs mooi met rust laten, nederland alleen 19 miljard per jaar voor de coke/. al jaren een gouden kippenstal.

 • florence vermeulen

  Roger Vanopstal heeft meer dan gelijk!

 • Yvan Lissens

  Daaraan zie je dat Europa nog lang niet klaar om de "Verenigde Staten van Europa" te zijn. Als de lidstaten al overhoop liggen omdat de consument een voordeel haalt door elders te shoppen, en dadelijk spreken over grenscontroles, dan is het wel duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is.

 • patrick morel

  Ik ben ook voor een interne vrije markt, volgende stap, als Belg moeten we kunnen een telefoonabonnement bij een buitenlandse provider kopen hier veel duurder, zoals altijd.

 • Roger Vanopstal

  Ze zouden zich beter bezighouden met het in de praktijk brengen van een migratiestop i.p.v. de burgers te betuttelen.