Geen straf, wel straffe cijfers: Belgen brachten al 270 kilo illegaal ivoor binnen bij dierentuinen en FOD Volksgezondheid

Campagne "Laat je (slag)tanden zien"

Illustratiebeeld.
reuters Illustratiebeeld.
Er is de voorbije maanden 270 kilogram aan ivoor of ivoren voorwerpen ingezameld in het kader van de campagne "Laat je (slag)tanden zien", die dit weekend afloopt. Het ivoor zal worden vernietigd. Dat meldt de FOD Volksgezondheid vandaag in een persbericht. De Zoo Antwerpen en Planckendael hebben de voorbije maanden samen 195 kilogram ingezameld, melden beide dierentuinen. 

Sinds 15 mei werd meer dan 270 kilogram ivoor gedeponeerd in de containers die waren opgesteld bij de FOD Volksgezondheid, in Pairi Daiza en de Zoo van Antwerpen en Planckendael. "De burgers hebben de gelegenheid te baat genomen om zich in alle legaliteit van hun ivoren voorwerpen te ontdoen", aldus de FOD Volksgezondheid. De campagne van de dienst CITES eindigt op zondag 12 augustus, de internationale dag van de olifant. 

De campagne was gericht naar mensen die ivoor of ivoren objecten bezitten zonder over een certificaat te beschikken. In de loop der jaren is de regelgeving rond ivoor steeds strenger geworden omdat er jaarlijks duizenden olifanten voor worden gestroopt en zonder certificaat - dat bewijst dat het van voor 1984 is of voor 1990 werd ingevoerd - is het bezit eigenlijk illegaal. 


Wie tijdens de campagne zijn ivoor inleverde, moest echter geen sanctie vrezen. Wie na de campagne toch nog ivoor vindt thuis of bijvoorbeeld bij een erfenis, kan wel nog steeds contact opnemen met de dienst CITES om het alsnog straffeloos in te leveren. Met de inzamelactie wil de FOD Volksgezondheid vooral voorkomen dat het ivoor ooit nog op de markt zou komen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  Ivoor vernietigen? Een krankzinnige, contraproductieve actie. Door de vernietiging van illegale dierenproducten (ivoor, berenklauwen, hoorns van neushorens, enz.) wordt de illegale jacht aangemoedigd omdat de prijs op de zwarte markt stijgt. Ik pleit voor een legale verkoop van alle in beslag genomen dierenproducten. Het gewonnen geld gaat dan naar natuurbehoud en naar de jacht op stropers. Aan wiens kant staat FOD eigenlijk?

 • Conrad Croonen

  De prijs van ivoor zal de pan uit swingen met die domme actie , vraag en aanbod , binnenkort worden er gigantische bedragen betaald op de zwarte markt , verzamelaars wrijven zich al in de handen , alsook de stropers, die lachen zich een bult !!! Wie verzint zoiets, zijn de geslachte olifanten daar mee geholpen ?De levende ? Steekt die hun verstand in een vogel en die vliegt achteruit !!

 • willy verbeeck

  Schandalig dat het vernietigt wordt, ze zouden dat juist moeten verkopen en het geld gebruiken om de olifanten te beschermen.

 • Guido Maes

  Als de staat mijn ivoor wil kan ze het aan een eerlijke prijs kopen van mij maar een kunstwerk laten vernietigen vergeet het maar.

 • Eddy Boone

  Hoeveel ivoor is er indertijd niet via Melsbroek in België binnengekomen !!!??? Ik zou ze geen eten willen geven de slagtanden die bij hogere ……. op hun kast staan te blinken .