Geen stormloop voor afkopen studiejaren

Daniel Bacquelaine.
Photo News Daniel Bacquelaine.
Van januari tot begin september hadden net geen 11.000 mensen een aanvraag ingediend om studiejaren af te kopen, zo meldt De Tijd. In ruil krijgen ze later een hoger pensioen.

Wie later meer pensioen wil krijgen, kan sinds december vorig jaar zijn studiejaren tegen een voordeeltarief afkopen. De afgekochte jaren tellen dan mee in de berekening van het pensioenbedrag. Maar de maatregel leidde niet direct tot een stormloop, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Tot begin september hadden ruim 4.700 werknemers en 6.000 ambtenaren een aanvraag ingediend om studiejaren te regulariseren.

Wie geen volledige loopbaan van 45 jaar werkt, kan voor 1.500 euro een studiejaar afkopen om het te laten meetellen voor het pensioenbedrag. Dat levert op jaarbasis tot 266 euro extra pensioen op. Bovendien geldt tot eind 2020 een fiscaal voordeel van 750 euro voor ieder afgekocht studiejaar.

Omdat de regularisatie van studiejaren traag op gang kwam, verlaagde de regering de verwachte opbrengst. Dit jaar rekent ze op 20 miljoen euro extra inkomsten bij de werknemers en op 5 miljoen euro bij de ambtenaren. Hoewel tot september nog maar 3,5 miljoen euro aan regularisatiebijdragen werd betaald, verwacht Bacquelaine dat het vooropgestelde bedrag gehaald wordt. Mensen krijgen immers een half jaar de tijd om hun bijdrage te betalen, waardoor de inkomsten met vertraging binnenlopen. "We zitten op schema", zegt Koen Peumans, de woordvoerder van Bacquelaine.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Bamps

  Als gepensioneerde bij de pensioendiensten kan ik iedereen verzekeren dat het een verlieslatende transactie is . Het geinvesteerde geld kan je bijna met zekerheid nooit recupereren .

 • Raoul Rouma

  Bewijs dat die intelligente heren in een ivoren toren leven, ze hebben geen enkel gevoel meer met de burger. Auto inleveren voor meer loon ook zo een onding.

 • Tony Vandermaelen

  Wie iets of wat kan rekenen ziet dat afkoop niet rendabel zal zijn. En ten tweede is de Belgische Staat voor geen frank te vertrouwen.

 • josep duhamel

  wie e overheid nog vertrouwt is een naïveling

 • Marc Baeyens

  In Vlaanderen moeten we onze Freya-Factuur betalen. Federaal zal daar de Bacquelaine-Belasting bijkomen om de bijkomende pensioen te blijven betalen.