Geen rekeningnummer, geen data: alweer foutjes op honderdduizend verkeersboetes

Nieuw inningssysteem kampt met kinderziektes

Voorbeeld van een boete die een lezer vorige week in de bus kreeg: niet alleen de uiterste betaaldatum ontbreekt, ook het rekeningnummer.
RV Voorbeeld van een boete die een lezer vorige week in de bus kreeg: niet alleen de uiterste betaaldatum ontbreekt, ook het rekeningnummer.
Meer dan 100.000 Belgen hebben vorige week een verkeersboete in de bus gekregen die er 'nep' uitziet, zo klinkt het. Op de brieven die Bpost verstuurde, wordt geen rekeningnummer vermeld, evenmin de verzenddatum van de brief en de uiterste betaaldatum. 

Toch gaat het om een overtreding die wel degelijk werd begaan en dus geldig is. Dat zegt FOD Justitie die het probleem erkent. "Vorige week is er een grote zending boetes vertrokken waarop inderdaad essentiële informatie ontbreekt. Die boetes vielen bij de burgers in de bus tussen 9 en 11 mei." De fout werd onmiddellijk opgemerkt en de website waarop de boete betaald moet worden - www.verkeersboetes.be - kreeg een melding mee. "Ook hebben we alle 187 politiezones op de hoogte gebracht van het euvel", klinkt het nog. De oorzaak van het probleem is technisch: de inning van verkeersboetes gaat sinds eind maart automatisch en het systeem heeft nog te kampen met kinderziektes. "We houden af en toe kwaliteitscontroles omdat we nog in testfase zitten. Tijdens een van die controles moet er iets fout gelopen zijn. Dit had natuurlijk niet mogen gebeuren." 

Wie de boete niet betaalt, zal een herinnering krijgen. "Daar komt geen meerkost bij, maar het is voor de burger wel erg vervelend", beseft de overheidsdienst die meldt dat ze de laatste dagen al heel wat telefoontjes heeft ontvangen. Bovendien laadt de website waarop de boete betaald moet worden erg traag. Tot frustratie van velen, want zij kunnen de boete ook niet betwisten of krijgen geen verdere details. "Wie met vragen zit, kan altijd terecht bij onze helpdesk (02/278.55.60) waar je sowieso al het juiste rekeningnummer meekrijgt", benadrukt de woordvoerder. Ook vorige maand al waren er foutmeldingen in het systeem waardoor honderden pv's plots onbruikbaar werden.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van Ael

  B post haha, mijn echtgenote heeft haar verjaardagskaart van 16 mei 2017 in april 2018 gekregen. Mijn zoon zijn nieuwjaarswensen deze maand. Mooi dat ze het alsnog opsturen maar heb er mijn vragen bij .

 • ivan aerts

  Je moet zelf bellen om te kunnen betalen. Dat wij dit gewoon blijven pikken....

 • Eric Vanovermeire

  100.000 x 52 weken maal gemiddeld 60 euro ? Waar gaat dat naartoe ? Naar betere wegen ????

 • Eric Vanovermeire

  100.000 verkeersboetes op één week ? Kan iemand eens wat meer uitleg geven aub ?

 • vanaeken jokke

  Zal wel een fout zijn die een linkse correcte deze regering aansmeert.Als ze al eens op hun werk zijn maken ze niks dan fouten.En dan willen ze nog een hoger pensioen dan de privé.Als zoiets in de privé gebeurt C4 en buiten