Geen referendum over circulatieplan in Gent door ongeldige handtekeningen: "Hallucinant"

James Arthur
Er komt geen referendum over het circulatieplan in Gent. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt op een persconferentie. Tegenstanders hadden genoeg handtekeningen verzameld, maar die bleken niet allemaal geldig.

De vereniging IntelliGent Mobiel komt exact 673 handtekeningen tekort om een volksraadpleging af te dwingen. Ze dienden 30.242 handtekeningen in. Daarvan bleken er 1.066 onvolledig, 4.328 handtekeningen werden verworpen. 1.579 mensen die tekenden, wonen buiten Gent.

2.532 bleken twee of meer keer getekend te hebben, 71 tekenaars zijn intussen overleden, 61 mensen waren jonger dat 16 (de jongste was 3 jaar oud). Bij 59 ontbrak de handtekening en 26 mensen zijn geschorst voor het kiesrecht.

Het vereiste aantal was 25.703.

N-VA legt er zich niet bij neer: "Hallucinant"

De N-VA legt zich niet neer bij de situatie. "Wij zijn zeker van ons stuk", zegt fractievoorzitter Elke Sleurs. "Wij weten dat we het nodige aantal handtekeningen hebben. Dat het stadsbestuur meer dan 1 op de 6 handtekeningen als ongeldig beschouwt, is hallucinant. De geschiedenis herhaalt zich. Het lijkt erop dat de stad opnieuw weinig moeite gedaan heeft om de handtekeningen te identificeren."

"Het Gentse stadsbestuur heeft op dit vlak een kwalijke reputatie", klikt het in een mededeling van N-VA. "Bij het vorige referendum (invoering districtsraden) kwam een gerechtelijke expert finaal tot het besluit dat de stad ruim 800 handtekeningen onterecht had afgekeurd. Nu laat het stadsbestuur opnieuw 30.000 mensen in de kou staan. Dit getuigt van weinig respect."

"Wanneer het erop aankomt, is inspraak van de burger voor dit stadsbestuur, Groen incluis, blijkbaar slechts een façade", klinkt het scherp. "We betreuren dit sterk. Het stadsbestuur verbergt zich achter een twijfelachtige telling om de mening en inspraak van haar burgers alweer te negeren."

Gents N-VA-lijsttrekster Elke Sleurs.
BELGA Gents N-VA-lijsttrekster Elke Sleurs.54 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • D. B.

  Wat is daar hallucinant aan? Als ge met de handtekeningen knoeit moet ge achteraf niet zagen. En het plan is lang genoeg van te voren bekent gemaakt en geleidelijk ongevoerd.

 • Patrick Van Overmeire

  Gent is de stad waar ik voor het circulatie plan al niet graag kwam door de slechte parkeer probleem en openbaar vervoer dus nu zie ze me nooit meer. Laat alles maar in faling gaan buiten de stad zal wel een shopping opengaan binnen enkele jaren.

 • Daniel Cuyken

  Bij de volgende verkiezingen spa en groen geen stem geven maar wat in het kieshokje gebeurt ja dat is een ander probleem stem dus allemaal blanco.

 • E M

  Nuchtere realist...die 10000...zijn VERDACHTE burgers!geen gewone burgers hé

 • Sofie De coster

  Dit is pas dictateur