Geen rechtstreeks gesprek, maar Di Rupo gaat Jambon “niet mijden”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn Waalse ambtsgenoot Elio Di Rupo (PS) schudden elkaar de hand in het Groothertogdom Luxemburg. N-VA-communicatieman Pol Van Den Driessche kijkt toe.
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn Waalse ambtsgenoot Elio Di Rupo (PS) schudden elkaar de hand in het Groothertogdom Luxemburg. N-VA-communicatieman Pol Van Den Driessche kijkt toe.
Tijdens het staatsbezoek aan het Groothertogdom Luxemburg komt er geen officieel gesprek tussen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn Waalse collega Elio Di Rupo (PS). “Maar we praten met elkaar, we zijn collega’s en gaan elkaar niet mijden”, verklaarde Di Rupo vandaag in de marge van een bezoek van koning Filip en beide regeringsleiders aan de Société Européenne des Satellites.

Koning Filip stuurde vorige week Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) het veld in als preformateurs. Ze moeten nagaan of er voldoende grond is voor de vorming van een federale regering rond hun respectieve partijen.

Jambon en Di Rupo zijn niet van plan de rol van hun partijgenoten over te nemen. “Het is niet aan ons om te onderhandelen. Wij hebben al regeringen gevormd: in Vlaanderen en Wallonië”, stelde Jambon. “We gaan niet de rol van partijvoorzitter en preformateur op ons nemen. We zijn niet naar hier gekomen om andere onderhandelingspaden te openen”, vulde Di Rupo aan.

BELGA
Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) (links) is aanwezig op de Société Européenne des Satellites in Luxemburg aanwezig.
BELGA Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) (links) is aanwezig op de Société Européenne des Satellites in Luxemburg aanwezig.
BELGA
Waals minister-president Elio Di Rupo en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) woonden gisteravond het plechtige banket bij ter ere van het staatsbezoek van koning Filip aan het Groothertogdom Luxemburg.
BELGA Waals minister-president Elio Di Rupo en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) woonden gisteravond het plechtige banket bij ter ere van het staatsbezoek van koning Filip aan het Groothertogdom Luxemburg.
Koning Filip op het staatsbanket, geflankeerd door groothertogin Maria Teresa en groothertog Henri. Rechts zit koningin Mathilde.
Photo News Koning Filip op het staatsbanket, geflankeerd door groothertogin Maria Teresa en groothertog Henri. Rechts zit koningin Mathilde.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pat Debal

  Geen regering met N-VA alleen PS en groen of CD&V of nog beter nieuwe verkiezingen dat zal de beste oplossing zijn

 • Marc Baeyens

  Di Rupo ondermijnt zijn collega Magnette die met N-VA niets wil te maken hebben. De PS is een gespleten partij.

 • danny janssens

  tijd dat PS de CDV en VLD voor de keuze stelt : of een regering met groen en socialisten of verkiezingen

 • danny janssens

  NVA wil gewoon Belgie destabiliseren en de federale regeringsonderhandelingen zolang mogelijk blokkeren. Niet meer niet minder

 • jaak Peeters

  Ik vraag me verwoed af waarom er überhaupt nog een belgische regering moet komen?