Geen paarden meer op kermissen in 2023: “Stap voor stap afscheid nemen van achterhaalde gebruiken”

Enkele pony's op een kermis (archiefbeeld).
VPL Enkele pony's op een kermis (archiefbeeld).
Ten laatste tegen 2023 mogen er geen pony's of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen, jaarmarkten en aanverwante evenementen. De Vlaamse regering heeft een ontwerpdecreet in die zin goedgekeurd, meldt minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

De kermisponyhouders krijgen een overgangsperiode tot en met 31 december 2022 en er wordt een compensatieregeling voorzien waarbij het welzijn van de dieren gegarandeerd zal worden, meldt Weyts. Momenteel zouden er vier kermisponyhouders actief zijn.

"Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden", zegt Weyts. "Stap voor stap nemen we in Vlaanderen afscheid van achterhaalde gebruiken, die niet meer stroken met hoe we als samenleving nu naar dierenwelzijn kijken. Geen onverdoofd slachten meer, geen blokstaarten meer, geen pelsdierkweek of dwangvoedering meer en nu dus ook geen kermispony's meer.”

In Brussel is het al sinds 2019 verboden om pony's in te zetten op kermissen. Dat verbod werd echter omzeild, onder meer door muilezels te gebruiken of door de carrousels op andere plaatsen te zetten. De Brusselse regering verstrengde vorige maand de regeling, door de carrousels op elke plaats te verbieden en het toepassingsgebied te verruimen tot alle paardachtigen.

Goeie of slechte maatregel? Neem deel aan onze poll.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Janssens

  Schaf dan de paardenkoersen dan ook af en sluit de maneges ook maar dan

 • victor vandesande

  Moest allang verboden zijn Wees maar gerust dat die dieren door de hel gaan met dat kermislawaai en gejoel van kinderen die denken dat ze Lucky Luke zijn...

 • Gaston Foubert

  In de wei staan ze onder een boom of tegen de afsluiting hun leven te slijten zonder enige vorm van afleiding. Op de kermis hebben ze dat wel en een kind op de rug is toch niet zo erg. Net als een hond heeft zo'n pony nood aan gezelschap. En aan verzorging zal het hen zeker niet ontberen. De koeien mogen dan ook verdwijnen want vele kinderen denken nu al dat melk uit de fabriek komt.

 • Nick Lersberghe

  Sommige kermissen behandelen hun dieren zeer goed, maar er zijn er veel meer waar dat niet het geval is.

 • Sylvie Allary

  Mijn tante heeft ooit zo een pony gered en het arme dier liep in het begin de hele tijd rondjes uit automatisme.goed dat het wordt verboden.weet je wel hoeveel stress het heeft.al die geluiden en de mensenmassa.een paard is een Vluchtdier en daar zitten ze gewoon vast.heel de dag door rondjes lopen.een paard hoort iedere dag in de weide.met mijn paard moeten ze het niet proberen.die smijt ze eraf.en die ouders maar foto's trekken.