Geen melding meer van flitscontroles op radio?

BELGA
De Ethische Commissie voor Telecommunicatie is een onderzoek gestart naar het aankondigen van flitscontroles op de radio waarbij luisteraars een betalend berichtje sturen om de exacte locatie te melden. Volgens de Ethische Commissie wordt die informatie op een onethische manier verzameld: luisteraars betalen namelijk 0,50 cent per sms waardoor er winst wordt gemaakt op het berichtje. Dat meldt het Nieuwsblad.

Onder andere Q-music, MNM en Studio Brussel worden geviseerd door de Ethische Commissie omdat ze allemaal een beroep doen op de luisteraar om flitscontroles te melden via een speciaal nummer. Vooral het feit dat de burger gemiddeld 0,50 cent kwijt is per berichtje, een bedrag dat veel hoger ligt dan het gemiddelde tarief voor een sms, zet kwaad bloed.

"Onze ethische code voorziet heel duidelijk dat betalende diensten niet van die aard mogen zijn dat ze personen helpen om wettelijke controles te omzeilen", zegt de Ethische Commissie in Het Nieuwsblad. Volgens hen valt het ook niet te ontkennen dat radiozenders winst maken op de dure berichtjes.

Afgelopen week werden nog twee gelijkaardige diensten veroordeeld door de Ethische Commissie voor de Telecommunicatie. Of de radiozenders hun huidige aanpak zullen veranderen door het onderzoek is te betwijfelen.