Geen link tussen gevonden wapens in kanaal en Bende van Nijvel, huiszoeking in caravan van de Reus

De kogels die werden opgevist uit het kanaal Brussel-Chareroi
Mozkito De kogels die werden opgevist uit het kanaal Brussel-Chareroi
Er is geen link tussen de wapens en munitie die begin dit jaar zijn gevonden in het kanaal Brussel-Charleroi en de Bende van Nijvel. Dat schrijven de kranten van Sudpresse en wordt bevestigd door het parket. Speurders van de cel Waals-Brabant hebben gisteren in Cerfontaine wel de hele dag de caravan van Christiaan Bonkoffsky en het domein daarrond doorzocht.

Enkele maanden geleden visten jonge magneetvissers een groot arsenaal wapens uit het kanaal Brussel-Charleroi. Op de dozen stond 'Rijkswacht' geschreven, maar de wapens hebben hoogwaarschijnlijk niets met de Bende van Nijvel te maken, zo bevestigt procureur-generaal Christian De Valkeneer van Luik aan Belga.

Er werd naast wapens en munitie ook een karabijn gevonden einde mei, en die laatste moet nog onderzocht worden, maar nu al kan worden gesteld dat er geen verband is tussen de vondsten in mei in het Kanaal en de Bende van Nijvel, aldus De Valkeneer. De revolver in de kist was niet het wapen dat in 1982 werd gestolen uit een wapenhandel in Waver. En volgens ballistisch onderzoek heeft de riotgun niet geschoten.

Het definitieve verslag van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) wordt eind deze week verwacht.

Huiszoeking

De Morgen vernam ondertussen dat er een huiszoeking plaats heeft gevonden in de stacaravan van de vermoedelijke 'Reus' van de Bende. 

De verkaveling in de Avenue d'Hêtres in het bos van Revleumont werd eerder dit jaar al door speurders van de cel Waals-Brabant (CWB) doorzocht. Afgelopen weekend bleek dat daarbij een adresboekje uit 1984 over het hoofd was gezien. Het adresboekje bleek van de vorige eigenaars van het domein te zijn, maar de vondst was voor de onderzoeksleiding een indicatie dat er in eerste instantie niet erg grondig werd gezocht.

“Deze keer doen we een zeer grondige zoeking”, zegt procureur-generaal De Valkeneer. “Gewoon om zeker te zijn. We doorzoeken ook de grond rondom de caravan. We concentreren ons op twee plekken. De zoekingen zijn maandag al begonnen en gingen vandaag de hele dag verder. Wij willen zeker zijn dat daar niks is verborgen, of nog in de grond zit. We doorzoeken ook de omgeving rondom het terrein.”
145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Casteels

  Als we het volkstribunaal moeten geloven, dan telde de Bende zo'n honderdduizend daders en mededaders die mekaar nu allemaal indekken. Politie, Rijkswacht, politiek, gerecht: iedereen die bij het onderzoek betrokken is, is Bende-lid. Komaan mensen, aanvaard aub dat een gerucht vals is als de feiten het tegendeel bewijzen. Voorbeeld: munitie die pas in 1994 gemaakt werd, kan nooit gebruikt zijn in 1983-1985. Ook niet als Vermassen beweert dat dit wel kan.

 • Hans Engelen

  Belgie vertraagd geen waarheid, geen democratie,...het is een kunstmatig nepland reageerd door witteboordcriminele!

 • Dirk Vregels

  Omdat politiek en justitie zelf betrokken zijn zullen ze nooit iets vinden. Stel buitenlandse onderzoekers aan en voor het einde van het jaar is er klaarheid.

 • Peter Simons

  geloof in het belgische gerecht ben ik al lang kwijt !

 • Jan Van Rompaey

  Wie geloof die soap nog? Vanwaar komen deze wapens dan? Wordt dat weeral niet grondig onderzocht? Wat wordt hier allemaal verzwegen?