Geen lingeriereclame meer in Antwerpse Joodse wijk

© Bart Leye
De chassidische gemeenschap in Antwerpen heeft een overeenkomst met publiciteitsbedrijven om in de stationsbuurt ‘pikante’ reclame, zoals voor lingerie, op publiciteitszuilen te weren. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zou bemiddeld hebben bij de deal, maar zijn woordvoerder ontkent dat vanavond.

Moshe Hoffman, een van de uitbaters van het kosjere restaurant Hoffy’s, maakt melding van de recente overeenkomst in een gesprek met Zeno, de zaterdagbijlage van De Morgen: "Er staan hier in de stationsbuurt van die reclamezuilen met draaiende rollen. Soms zit daar reclame tussen voor lingerie, met een schaars geklede dame, en dat is uiteraard een probleem."

In het verleden werd dergelijke reclame wel eens overplakt of overschilderd, maar sinds enige tijd is er een overeenkomst waarbij chassidische handelaars het reclamebedrijf financieel vergoeden voor de inkomsten die ze derven door het weren van dit soort reclame. “Bart De Wever heeft ervoor gezorgd dat er een dialoog is gekomen met het bedrijf dat de zuilen uitbaat”, zegt Hoffman. “In deze wijk zult u geen lingeriepubliciteit meer zien.” Zijn woordvoerder ontkent dat echter.

De Wever laat via zijn woordvoerder weten niet op de hoogte te zijn. "Wij hebben geen weet van die regeling", zegt hij. "Je kunt die bedenkelijk vinden, maar zolang die private afspraak kadert binnen de wettelijke voorzieningen, hebben wij ons daar niet over uit te spreken."
129 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Debroek

  Hoe meer eisen de Joden en Moslims in ons lans stellen hoe meer racisten er zullen zijn. Dat ze er zijn en aanpassen is voor mij geen probleem. Zij die hun wetten in ons land willen stellen mogen oprotten. Ik krijg er genoeg van, probeer in hun land maar eens wat zij hier doen, ze maken je af.

 • Mohamed Ben Mohamed

  @ Kris Delen, Bart De Wever heeft wel degelijk in deze bemiddeld. Hier letterlijk quote uit De Morgen: “Bart De Wever heeft ervoor gezorgd dat er een dialoog is gekomen met het bedrijf dat de zuilen uitbaat”, zegt Hoffman. “In deze wijk zult u geen lingeriepubliciteit meer zien.” Als anderen het zouden vragen dan was het vanuit Bart De Wever zijn kamp: "Ze moeten zich aan onze zeden en gebruiken aanpassen"

 • Paul Clercq

  Wij moeten in ons eigen land plooien voor de moslims en nu ook nog voor een extreme jood,als die het niet eens zijn met onze cultuur kunnen ze opkrabben,niemand houdt hen tegen,tijd dat de politiekers ingrijpen of het wordt hier revolutie

 • Jan Standaert

  Dit is zeer fout en gevaarlijk. Men schept een precedent van iets waarvan niemand het einde kan voorzien.

 • John De roo

  Wat Wij dringend moeten afleren is om in heel die zever mee te gaan. Wij moeten ons NIET aanpassen!!hier in België is reclame voor lingerie normaal en zij MOETEN dat aanvaarden. niet??