Geen leeftijdsgrens meer op bloed geven

Photo News
Wie bloed wil geven, mag dat binnenkort ook na zijn 71ste. De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat de leeftijdsgrens opheft om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven.

Volgens de huidige wetgeving mag je donor worden tot je 66ste verjaardag en blijven doneren tot de dag voor je 71ste verjaardag, op voorwaarde dat de laatste donatie minder dan drie jaar geleden is. Daardoor zouden de komende vijf jaar 8.000 gekende donoren verdwijnen.

Door het nieuwe wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) valt de leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 jaar werd, mag blijven doneren, op voorwaarde dat de donor voor het eerst bloed gaf voor zijn 66ste verjaardag en de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is. De arts van het Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven.

In 2011 werd de leeftijdsgrens opgetrokken van 66 tot 71 jaar. Dat zorgde toen voor meer dan 20.000 extra donaties per jaar. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • louis pippers

    Ik heb tot juni 2017 bloed gegeven en dan gestopt door mijn ouderdom ben blij met deze nieuwe wetgeving zodat wij met gezondbloed terug kunnen geven en ik mijn voorgaande 162 giften misschien kan afronden naar 175 dank u Maggy.