Geen gratis Lijn-ticket meer voor Vlaamse verkozenen

BELGA
Het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement heeft vandaag beslist dat de parlementsleden niet langer gebruik kunnen maken van het gratis openbaar vervoer van De Lijn. De internetvergoeding voor gewezen parlementsleden en de vrije reiskaart van de NMBS voor ereleden worden vanaf 1 januari 2015 geschrapt. Dat heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans aan Belga bevestigd.

Het gratis rijden met De Lijn voor parlementsleden zorgde al een tijdje voor ruzie in het Vlaams Parlement. Een aantal fracties vond het niet kunnen dat de parlementsleden een kilometervergoeding en een gratis abonnement voor het openbaar vervoer krijgen, terwijl de gratis bussen voor senioren afgeschaft worden.

Het uitgebreid bureau besliste het gratis vervoer van De Lijn af te schaffen. "Vlaams Parlementsleden die het land met De Lijn willen doorkruisen, zullen voortaan een biljet of een abonnement moeten kopen", zei Peumans. Voorts wordt de internetvergoeding voor gewezen parlementsleden afgeschaft. De vergoeding bedraagt 500 euro. Slechts 60 van de 600 gewezen leden die ervoor in aanmerking kwamen, vroegen de internetvergoeding daadwerkelijk aan, aldus de parlementsvoorzitter.

Ten slotte wordt ook de vrije reiskaart van de NMBS voor ereleden - gewezen leden die minstens 10 jaar parlementslid waren - afgeschaft. De Vlaams Parlementsleden zelf behouden de vrije reiskaart voor de spoorwegen omdat dit grondwettelijk verankerd is, zo lichtte Jan Peumans toe.