Geen geld voor nieuwe participatieprojecten voor kansengroepen: “Killer kerstcadeau kon Jambon niet geven”

Er komt geen nieuwe subsidieronde voor participatieprojecten voor kansengroepen in cultuur, jeugd en sport. Dat meldt Groen en wordt bevestigd door Vlaams minister-president Jan Jambon.
BELGA Er komt geen nieuwe subsidieronde voor participatieprojecten voor kansengroepen in cultuur, jeugd en sport. Dat meldt Groen en wordt bevestigd door Vlaams minister-president Jan Jambon.
Er komt geen nieuwe subsidieronde voor participatieprojecten voor kansengroepen in cultuur, jeugd en sport. Dat meldt Groen en wordt bevestigd door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Vlaanderen voorzag elk jaar twee subsidieronden voor projecten die kansengroepen toeleiden naar cultuur, jeugdwerk of sport. Het ging onder meer om projecten voor personen met een handicap, voor gedetineerden of voor personen in armoede. Bij de laatste ronde, afgelopen augustus, werd 518.000 euro verdeeld.

Ook binnen het participatiebeleid moet echter de besparing van 6 procent worden uitgevoerd. Daardoor vervalt de subsidieronde van komende februari. "Er zijn andere dringende noden in het participatiebeleid", is te horen bij het kabinet-Jambon. "De projecten kunnen ook bij andere subsidielijnen terecht, bijvoorbeeld via het Bovenlokaal Cultuurdecreet." De meerjarige projecten die een subsidie kregen in een eerdere ronde, worden wel nog ondersteund.

Versterking van lokale netwerken 

De middelen van de participatieprojecten worden deels verschoven naar onder meer de versterking van de lokale netwerken voor personen in armoede en naar de ondersteuning van gevangenisbibliotheken.

Kritiek

Volgens Groen treft de maatregel de meest kwetsbare en kleinschalige initiatieven. "Organisaties die inzetten op participatie van kansengroepen zullen zich de Warmste Week van 2019 toch vooral herinneren als koud, kil en hardvochtig. Zo'n beslissing doordrukken in volle eindejaarsperiode is wel erg cynisch", vindt parlementslid Staf Pelckmans. 

Ook de PVDA verzet zich tegen het stopzetten van de subsidiëring. “Een killer kerstcadeau kon Jan Jambon tijdens deze Warmste Week niet geven”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Tom De Meester. “Dit hakbijlbeleid dat de meest kwetsbare in onze samenleving treft is onaanvaardbaar.”
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nils De Vriendt

  Ik ben voor!

 • Pieter Verhulst

  Inderdaad schaf alle subsidies af. Vrijwilligerswerk moet vrijwillig gebeuren, hobbies betaalt door hobbyisten, huur betaalt door huurders, woningen door eigenaars, ... anders blijven prijzen stijgen, blijven subsidies stijgen, blijven overheidsschulden stijgen, ...

 • paul van de velde

  Als de gewone burger, de gepensioneerden, de zieken, de gehandicapten, de werklozen, de mensen in armoede er niet meer komen dat ze het dan zelf gaan halen in Schoten of bij hun leider in Deurne !

 • lodewijk maesen

  al die kritiek hier op grote bedrijven en multinationals...als die wegtrekken is het land failliet want 5x zoveel werklozen en dan worden allerhande uitkeringen en sociale woningen stopgezet..nog niet aan gedacht zeker jongens en meisjes

 • lodewijk maesen

  wij ons kapotwerken voor anderen?? beloon de werkmens eens ipv zogezegde sukkelaars