Geen financiële compensatie voor vertraging Résidence Palace in Brussel

De Europese Unie gaat de Belgische staat geen financiële lasten opleggen omdat ze pas in december 2013 de gebouwen van het Résidence Palace in Brussel kan betrekken. Onder meer de Raad van de Europese Unie zou er gehuisvest worden.

Procedure

De vertraging is het gevolg van een procedure ingesteld door een kandidaat die niet werd weerhouden voor de renovatie en uitbreiding van het gebouw, zei algemeen bestuurder van de Regie der Gebouwen, Laurent Vrijdaghs. Sinds 2002 vergadert de Europese Raad in het Justus Lipsius-gebouw. Dat is met de komst van de nieuwe lidstaten echter te krap geworden.

In 2004 aanvaardde de Europese Raad het voorstel van de Belgische regering om blok A van het Résidence Palace ter beschikking te stellen en belastte ze de Regie der Gebouwen met het project voor de vernieuwing van het Résidence Palace-gebouw. Het nieuwe project liep echter enkele maanden vertraging op door een gerechtelijke procedure van een van de projectkandidaten. De EU heeft nu dus besloten België daarvoor geen compensatie te vragen. (belga/ep)