Ga naar de mobiele website
^ Top

Geen enkele Syriëstrijder meer uit Molenbeek

Bas Bogaerts
Afgelopen jaar is vanuit Molenbeek geen enkele Syriëstrijder meer in het kalifaat geraakt. Dat blijkt uit cijfers die binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) na één jaar Kanaalplan heeft opgelijst. Dat plan kwam er na de Parijse aanslagen, toen duidelijk werd dat de Brusselse gemeente het Europese zwaartepunt was van de moslimterreur.

Molenbeek kreeg vijftig extra politieagenten en die hebben intussen 104 operaties verricht die zónder het Kanaalplan niet gebeurd zouden zijn. Ze controleerden meer dan zesduizend personen en duizend voertuigen, wat tot 167 gerechtelijke aanhoudingen leidde. Veel van de aandacht ging uit naar misdaadvormen die vaak aan terreur gelinkt kunnen worden. Op vlak van wapens zorgde dat voor een stijging van het aantal vastgestelde feiten met 35%, op vlak van de vreemdelingenwetgeving met 68%, op vlak van drugs met 72% en op vlak van inbreuken op de burgerverplichtingen - waaronder bijvoorbeeld domiciliefraude wordt verstaan - zelfs met 116%. Van 22.668 personen is de woonplaats geverifieerd en 1.113 onder hen zijn van hun domicilie geschrapt.

Geen extremisten meer naar Syrië of Irak
Verder blijken dus ook geen extremisten meer naar Syrië of Irak vertrokken te zijn. Er was er nog eentje die het probeerde, maar die heeft zijn bestemming niet bereikt. Een minpunt is wel dat van de 46 teruggekeerde of tegengehouden Syriëstrijders er slechts vijf worden begeleid door een deradicaliseringsambtenaar. De rest blijkt niet bereid om daaraan mee te werken, waardoor het zinloos heet om nog aan deradicalisering te doen.

Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees, tot welke acties het Kanaalplan al heeft geleid. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Meer over29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ben Zebeu

  Zijn ze verhuisd?

 • Eric Hugaert

  Dat geloof je nu toch zelf niet

 • Dirk Zwartenbriek

  Nu weten ze plots da er geen meer zitten vorig jaar wisten ze niet eens dat er daar zoveel zaten wat een zever

 • Sylvia de Prins

  Ze zouden beter hun mond houden maar ja België is zo'n land. Is er iets staan ze als eerste te springen. Bende ziekelijke . Jullie roepen juist om zoiets. Mijn ventje was aan het werk op zaventem. Al geluk was hij ok. Maar de schrik blijft toch elke dag bij mij. Zeker met alles uit te leggen wat ze doen wat ze van plan. Maar ja dat is België pfff .

 • Anti Wielrennen

  Nu de rest in brussel nog he..

Gesponsord

Meld een bug