Geen enkel land ter wereld zo gul voor bedrijfswagens als België

Noch Open Vld noch N-VA willen weten van een aanpassing van het financiële gunstregime voor bedrijfswagens. Dat ons land die bedrijfswagens uitermate goedgezind is, staat nochtans buiten kijf. Van alle onderzochte landen gaf België het meeste fiscale voordeel aan eigenaars van een firmawagen, zo bleek onlangs nog uit een studie van de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Een bedrijfswagen is een loonvoordeel dat over zowat heel de wereld wordt gebruikt om de lasten op arbeid te verminderen. Het voordeel op een bedrijfswagen wordt namelijk overal minder belast dan een gewoon salaris. In België wordt een bedrijfswagen op die manier elke maand voor 230 euro fiscaal bevoordeeld, terwijl dat in de Oeso-landen gemiddeld maar 133 euro is. Per jaar komt dat voor een gemiddelde Belgische werknemer met een bedrijfswagen neer op een subsidie van 2.763 euro.

Ter vergelijking: Canada geeft maar 57 euro per jaar fiscaal voordeel, Noorwegen 240. Bij onze buurlanden komen Duitsland (2.426 euro), Frankrijk (2.057 euro) en Luxemburg (1.992 euro) wel in de buurt, maar scoort Nederland 'lager' met 1.284 euro. Klik op elk onderzocht land op de kaart om het exacte bedrag te vinden. De onderzochte cijfers dateren uit 2013.

Over alle onderzochte landen heen gaan er in totaal per jaar 26,8 miljard euro aan belastinginkomsten 'verloren'. De maatschappelijke kost is nog eens meer dan vier keer zo hoog, aangezien wie een bedrijfswagen heeft, vaker de auto gebruikt dan wie er geen heeft. Daardoor nemen minder mensen het openbaar vervoer en gaan ze ook verder van hun werkplaats wonen. Volgens de Oeso lopen de totale milieu- en sociale kosten op tot 116 miljard euro. Het is ook op dat argument dat de Bond Beter Leefmilieu met zijn petitie wil hameren: "Een Belg verliest gemiddeld één gezond levensjaar door de luchtvervuiling in ons land", zo klinkt het.