Geen eensgezindheid over gezondheidsrisico van e-sigaret tijdens symposium tabakologie

Beeld ter illustratie, e-sigaret.
Photo News Beeld ter illustratie, e-sigaret.
De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) heeft vandaag in Leuven een symposium tabakologie gehouden. Het actuele debat over de e-sigaret kreeg een verlengstuk met voor- en tegenstanders. Wetenschappers en artsen raakten het niet eens over de gezondheidsrisico's van vaping.

De focus van het wetenschappelijke programma in het provinciehuis van Vlaams-Brabant lag op de relatie tussen roken en levensstijl. De deelnemers aan het symposium onderzochten de link tussen enerzijds rookgedrag en een rookstop en anderzijds de met de levenswijze van de roker verbonden thema's zoals gewicht, diabetes, slaap en stress. Meer dan de helft van de rokers sterft vroegtijdig aan een aandoening die wordt veroorzaakt door tabak. 

In Vlaanderen sterven jaarlijks 7.800 mensen door roken. Dat zijn er 21 per dag. Bekende aandoeningen zijn chronische obstructieve longziekte (COPD) en longkanker. Rokers worden ook vaak getroffen door keel-, mond-, blaas- en leverkanker. In ons land stierf een Brusselse jongen (18) mogelijk door vapen.

Volgens een andere, kleinere groep zijn de effecten op langere termijn nog niet bekend. Zij stonden veel kritischer tegenover vaping en stelden zich meer op de lijn van professor Guy Joos, longarts aan het UZ Gent, die de e-sigaret wil bannen. Deze specialisten stelden dat de kwaliteitscontrole niet goed is en dat de gevolgen van vaping voor het lichaam nog lang niet geweten zijn. Ze maakten de vergelijking met tabak, waarvan het onderzoek pas na dertig jaar klaarheid schepte.

Klassieke begeleiding

In medische en wetenschappelijke kringen bestaan veel vraagtekens bij de e-sigaret, ook omdat die nog maar tien jaar bestaat. Professor Joos was op het symposium verhinderd. Zijn plaats werd ingenomen door Bihiyga Salhi, zijn assistente aan het UZ Gent. “We kunnen geen appels met peren vergelijken. De gezondheidsrisico’s van de e-sigaret kunnen we nu nog niet inschatten. Theoretische afwegingen zijn geen correcte wetenschap”, zei Salhi.

De Britse professor gezondheidspsychologie Lion Shahab van University College in Londen verklaarde zich uitgesproken voorstander van vaping bij een rookstop. “In het Verenigd Koninkrijk ligt de keuze iets meer bij de roker zelf”, stelde Shahab. Bij ons zijn artsen doorgaans geen voorstanders van een actief voorschrijfgedrag. Klassieke begeleiding, eventueel gecombineerd met medicatie, is de gouden standaard in Vlaanderen.

“Alleen als tweede keuze”

De VRGT raadt het gebruik van de e-sigaret in alle gevallen af, behalve eventueel in het kader van een rookstop. “En alleen als tweede keuze”, stelde Marc Verheyen van het rookstopteam van VRGT. “Onze eerste keuze blijft uitgaan naar een gedragsmatige behandeling. Daarvoor dienen de ingeburgerde nicotinevervangers zoals pleisters, tabletten en kauwgom. Voor de behandeling grijpen sommige tabakologen ook naar medicatie, meer bepaald varenicline.” Dat ontwenningsmiddel, op de markt gebracht onder de merknaam Champix, is heel omstreden. Gebruikers klagen over slapeloosheid, angsten en depressie. “De schadelijke effecten worden steeds meer weerlegd, al is er bij een minderheid van de gebruikers een psychiatrische link.”

Prognoses over wanneer we zullen weten hoe schadelijk de e-sigaret precies is, zijn moeilijk te maken. Studies wijzen nu al op irritaties en ontstekingen. Met gevorderd longonderzoek zou dat nog twintig tot wel dertig jaar kunnen duren. “Zoals met tabak dus”, zei Verheyen. “In zijn topjaren maakte Eddy Merckx reclame voor tabak, dat door dokters aangeraden werd tegen een verkoudheid.”

Bekijk ook:

Vader eerste vape-dode: “Hoop dat dit anderen kan redden”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rock Van mol

    Ikzelf ben volledig gestopt met roken met een e-sigaret als overgangsmiddel en heb er geen klagen over, hoewel ik mij vragen stel over welke wattage sommige mensen gebruiken om zoveel damp te produceren dat een stoomtrein er jaloers van word .Hoe meer wattage, hoe meer hitte, hoe meer van de warme waterdamp( aangemengd met allerlei producten) er in de longen terechtkomt. Ik zou zeggen hou het koel, gebruik het om te stoppen met roken en bouw dit af .

  • Claudia Rosseel

    Anderzijds doodt tabak niet zo snel als vapen (als je ongeluk hebt en als achtienjarige op 5 dagen tijd....) Ik stel me vragen bij hoe gezond het is om vochtige lucht in te ademen met diverse producten die normaal niet in je longen komen. Voorlopig lijken er geen grote potten gebroken. Maar mijn schoonvader werd indertijd door zijn huisarts aangeraden om te roken omdat dit goed was tegen de zenuwen (en slecht voor... - maar zover stond men toen nog niet).

  • mike dierickx

    Hoe je het ook draait of keert, als je dan toch niet zonder nicotine kan is vapen absoluut de betere keuze. Laat daar geen twijfel over bestaan. Er is nu veel aandacht voor die paar mensen die misschien door vapen zijn gestorven, maar iedereen vergeet blijkbaar de miljoenen mensen die 100% zeker door roken gestorven zijn. Pak eerst die kankerstokjes maar eens aan.