Exclusief voor abonnees

Geen donderpreek over de formatie, geen woord over Delphine: straks speecht koning Filip

Photo News
Na een rotweek voor het Paleis mag Koning Filip vandaag zijn nieuwjaarstoespraak geven voor de ‘gestelde lichamen’. Over zijn halfzus Delphine zal hij zedig zwijgen, maar als staatshoofd kan hij niet anders dan te communiceren over de vastgelopen formatie. Maar gaat dat ook impact hebben?

1. Wie zijn die ‘gestelde lichamen’ eigenlijk?

De nieuwjaarstoespraak van de koning is zijn meest politieke toespraak van het jaar. Veel heeft te maken met zijn publiek. In tegenstelling tot de kerst- of 21 juli-boodschap, waar de koning de bevolking via radio en tv 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Claes

  Het is genoeg geweest met dat koningshuis. Schaf zag af. Niet meer van deze tijd.

 • Filip Vanlaeken

  Die familie heeft toch alle geloofwaardigheid verloren ?! "Verantwoordelijkheid nemen" is voir hen duidelijk een hol begrip. Een fatsoenlijke Filip dient nu zelf zijn ontslag in, zoals een minister dat ook zou doen na een resem ethische flaters.

 • Elle Devee

  De koning zou in zijn speech ook kunnen zeggen dat democratische verkiezingen precies betekenen wat het woord zegt. Democratie waarbij geen enkele partij bij voorbaat uitgesloten wordt. Het cordon sanitaire is in tegenstrijd met echte democratie. Het zou hem ook sieren moest hij nu ook officieel zijn zus erkennen. Een gemiste kans.

 • Paul Philippaerts

  Nu ook weer niet overdrijven de koning is voor niks verantwoordelijk heeft voldoende "adviseurs" die telkens zeggen pak die eens, vraag die eens. Regelmatig eens van kleur veranderen. Hij kan de naamkaartjes al gereedleggen, voor de volgende episode. Zou kunnen als je een onschuldige kinderhand de kaartjes laten trekken dat het meer oplevert.

 • Martin Meuris

  Ronny B: er zijn ook presidenten die niets te zeggen hebben gelijk in Duitsland, Italië...Het Beste systeem is in China, 40 jaar geleden volledige armoe en nu een niet te stoppen vooruitgang, geen gekibbel en geen vertragingen in uitvoering van beslissingen. Hier is men al vijftig jaar aan het kibbelen over de NZ in Limburg.