Geen diploma meer vereist voor wie bij Vlaamse overheid wil werken, ook beroepskwalificatie telt

Beeld ter illustratie. Wie wil gaan werken bij de Vlaamse overheid, heeft daar in de toekomst niet meer per se een diploma voor nodig
Getty Images Beeld ter illustratie. Wie wil gaan werken bij de Vlaamse overheid, heeft daar in de toekomst niet meer per se een diploma voor nodig
Wie wil gaan werken bij de Vlaamse overheid, heeft daar in de toekomst niet meer per se een diploma voor nodig. Ook een beroepskwalificatie komt voortaan in aanmerking, besloot de Vlaamse regering op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Om te mogen deelnemen aan een selectieprocedure bij de Vlaamse overheid is het juiste diploma nu nog altijd een basisvoorwaarde. Vlaanderen wil voortaan ook mensen met een beroepskwalificatie in aanmerking laten komen. Dat is een bewijs dat je een bepaald beroep kan uitoefenen, omdat je over een aantal zogenoemde Elders Verworven Competenties beschikt.

Om een beroepskwalificatie te verkrijgen, moet een kandidaat een traject doorlopen bij de VDAB, het Centra voor Volwassenenonderwijs of een andere erkende instelling. De toekenning van de kwalificaties staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar door de omschrijvingen in de Vlaamse databank moet die in de toekomst makkelijker gaan. In de databank zijn al voor 461 beroepskwalificaties vastgelegd welke competenties en kennis nodig zijn om een bepaalde job uit te voeren.

"De Vlaamse overheid heeft een voorbeeldfunctie", zegt Somers. "Daarom willen wij ook mensen een kans geven die hun competenties niet via de klassieke weg, maar op hun eigen manier verworven hebben. We zien dat sommige kansarme mensen wel over de juiste competenties beschikken, maar niet het juiste diploma behaalden. Ook kiezen jonge mensen er soms voor ervaring op te doen in het buitenland of vrijwilligerswerk te doen.”
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Vannuffelen

  Waarom nog naar school gaan ? Weeral een mooi voorbeeld voor de jeugd .

 • Francine vanderstraeten

  Wat goed is voor de CEO van Proximus wordt dan goed voor iedereen, in dat geval moet je dan toch zorgen dat er collega's zijn of andere echte gediplomeerde die u uit het slop trekken. Pas toch een beetje op in de zorgsector aub!

 • lieve vanderstraeten

  Schaf dan de scholen en universiteiten maar af, kost miljarden, er zit wel en andere boodschap achter, we gaan naar een maatschappij waar ze niet meer kunnen lezen en schrijven, onze taal gaat ook verdwijnen, Arm belgie dat gekend was door een hoog niveau en goed opgeleide werkkrachten! Allemaal op naar een job voor minister, als je een kantoorjob hebt gedaan zijn de competenties al goed!

 • Artur Adamek

  Mooie praatjes maar moet niet geloven, zonder diploma! Er zijn vele met diploma die helemaal niet geschikt zijn kijk maar naar vdab en gemeente bediende!! Juist en bureaucratische in stellingen daar !!

 • Lisette Theunis

  Wat we zelf aanwerven doen we beter is de nieuwste slogan. Nu gaan we er echt op vooruit. Wat een zooitje maken ze toch van dit land.