Geen coronatest meer voor kindjes jonger dan 3 jaar

Photo News
Kinderen jonger dan drie jaar die mogelijke symptomen van ­COVID-19 vertonen ­zullen niet meer ­automatisch worden getest. Het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano stuurde donderdag/gisteren nieuwe testrichtlijnen naar ziekenhuizen en huisartsen, schrijven de Mediahuis-kranten.

Concreet hoeven artsen kinderen jonger dan 3 jaar niet telkens meer te testen wanneer ze symptomen hebben die op COVID-19 kunnen wijzen. "Deze aanpassing gebeurt op uitdrukkelijke vraag van de kinderartsen", zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité voor de opvolging van het coronavirus. 

Jonge kindjes vertonen immers vaak ziektesymptomen die in theorie op COVID-19 kunnen wijzen. "Denk aan een snotneus of een hoestje. Bij jonge kindjes is dat vaak ­onschuldig", zegt Van Gucht. "Elke keer opnieuw het kind op het virus testen, bleek in de praktijk weinig zinvol." Meer nog: pediaters vonden zo'n test, waarbij een staafje tot pijnlijk diep in de neus wordt gebracht, zelfs schadelijk. 

In principe zal er enkel nog een test worden uitgevoerd bij -3-jarigen wanneer ze zo ziek zijn dat een ziekenhuisopname nodig is. Ook wanneer er in de crèche waar het kind verblijft een besmetting was, volgt er nog steeds een test.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wendy Pycke

    Jonge kinderen worden pas getest als er al een besmetting is in de crèche. Hoe gaan ze die eerste vinden als er pas getest wordt bij een ziekenhuis opname? Alles voor de economie dus want een crèche moet pas sluiten bij 2 besmettingen in de zelfde bubbel Gezondheid van de omgeving komt dus pas op de 2de plaats.