Geen bom gevonden in Vlaams parlement, begrotingsdebat gaat donderdag verder

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na de evacuatie van het parlement.
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na de evacuatie van het parlement.
Het Vlaams parlement in Brussel is rond 14.30 uur ontruimd na een telefonische bommelding, die binnenliep tijdens de bespreking van de begroting van de nieuwe regering-Jambon. De discussie werd opgeschort en het parlement gaat vandaag niet meer opnieuw open. Volgens de diensten van het parlement is er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw. Dat evenement is intussen afgelast. Na een grondige sweeping gaf de politie het gebouw rond 17 uur opnieuw vrij, er werden geen explosieven aangetroffen.

Voorzitter Homans werd tijdens het begrotingsdebat op de hoogte gebracht door de griffier. Tien minuten later besloot ze het gebouw te laten ontruimen. “Ik heb overlegd met de Brusselse en met de militaire politie en we nemen deze melding ernstig”, zei ze op het voetpad voor het parlement. Het gebouw werd doorzocht met explosievenhonden, maar die konden uiteindelijk niets vinden.

“Ik wou het risico echt niet nemen dat er echt iets ernstig zou gebeuren”, zei Homans tegenover VTM Nieuws. De parlementsleden en hun medewerkers zijn geëvacueerd uit het gebouw. De parlementsleden hebben van de diensten van het parlement een bericht gekregen dat ze in principe naar huis mogen, vandaag gaat het parlement niet meer opnieuw open voor de parlementaire werkzaamheden. 

Volgens secretaris-generaal Martine Goossens sprak de persoon die de melding deed Engels en wordt er rekening gehouden met een link met het Koerdische evenement.

BELGA

“Deze maatregelen stonden in geen enkel programma”

In het parlement was de bespreking van de begroting iets meer dan een uur bezig. Minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) verdedigden er de meerjarenbegroting voor de komende legislatuur. Gisteren maakte de nieuwe meerderheid de begrotingsdocumenten over aan het parlement. Enkel Vlaams Belang, Groen en N-VA konden aan het woord komen tot de bommelding binnen liep. Het begrotingsdebat gaat pas donderdag verder, na de reguliere plenaire vergadering morgen.

“We gaan met heel veel aandacht naar jullie tussenkomsten luisteren, want ik heb mijn smartphone ver weg gelegd”, zei minister-president Jambon bij aanvang. Vlaams Belang, de grootste oppositiepartij, mocht als eerste reageren en nam de regering kwalijk dat er veel zaken worden doorgevoerd die niet in de verkiezingsprogramma’s stonden.

Diependaele mocht als nieuwe minister van Financiën de plannen van de regering nog eens uit de doeken doen. “We gaan geen lasten doorschuiven naar toekomstige generaties, dat doen we niet”, zei hij nadrukkelijk. “Daarnaast willen we wel degelijk investeren, door zelf als Vlaamse overheid te investeren, in infrastructuur en in mensen.”

Dat kost natuurlijk geld, maar we geven “iets meer” aan de Vlaming terug dan we nemen, zei Diependaele. Zoals bekend wordt de woonbonus afgeschaft, wordt er gesleuteld aan de kinderbijslag en daalt de aftrekbaarheid van de dienstencheques. Die maatregelen worden niet lichtzinnig doorgevoerd, maakte de minister zich sterk. Zo werd er voor gekozen de cheques niet duurder te maken, maar de aftrekbaarheid te verlagen, zodat de Vlaming het effect pas uitgesteld voelt.

Begrotingsminister Matthias Diependaele, minister-president Jan Jambon en parlementsvoorzitter Liesbeth Homans bij de bommelding in het parlement.
BELGA Begrotingsminister Matthias Diependaele, minister-president Jan Jambon en parlementsvoorzitter Liesbeth Homans bij de bommelding in het parlement.

“Jonge koppels zijn gejost”

“De vorige regering maakte water, onderwijs, het openbaar vervoer, de kinderopvang, en ga zo maar door, duurder”, reageerde Chris Janssens van Vlaams Belang. “Daar komt nu nog de afschaffing van de woonbonus bij. Veel jonge koppels zijn gejost.”

Volgens Janssens gaat het niet om een fiscale verschuiving, omdat de verlaging van de registratierechten beperkt blijft. “Het is een forse belastingverhoging. En wat het helemaal pijnlijk maakt, is dat die afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma van de meerderheidspartijen stond.” Janssens verwees ook gretig naar Guy Vanhengel (Open Vld) die vorige week zei dat de woningprijzen in Brussel niet zijn gedaald na afschaffing van de woonbonus daar.

“En wat wel werd beloofd aan de kiezer, komt er niet”, hekelde Janssens. “Van de elektriciteitsfactuur verlagen komt niets in huis. De wachtlijsten voor mensen met een handicap wegwerken, kost ongeveer 1,6 miljard euro. Deze regering voorziet 270 miljoen.” De Vlaams Belang-fractieleider voorspelde hevige tegenstand bij grote delen van de bevolking.

Björn Rzoska van Groen nam het niet dat er volgens Diependaele geen lasten worden doorgeschoven naar toekomstige generaties. “Er is wat mij betreft één grote factuur die wordt doorgeschoven en dat is alles op vlak van klimaat. Noch in het regeerakkoord, noch in de cijfers zien we doortastende maatregelen.”

Volgens de Groen-fractieleider moet het gros van de investeringen worden opgehoest door de sectoren zelf, zoals het onderwijs. Daar wordt bespaard in het secundair onderwijs en geïnvesteerd in het basisonderwijs. “Ik begrijp niet dat de secundarie scholen niet op straat komen”, zei hij.

Rzoska werd onderbroken door het bomalarm in het parlement.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  Volgens cijfers van de nederlandse supermarktbranche hebben Belgen nu al meer uitgegeven als over alle twaalf maanden van vorig jaar. Met nog drie maanden en de feestdagen voor de deur wil dit zeggen dat er nu dus al miljarden aan inkomstenverlies is. Welke politieker durft dit aan te snijden in het begrotingsdebat.

 • patrick morel

  Ze waren direct wakker en pech voor wie voor een keer ging.

 • Antonio Rinaldi

  En van wie was de bommelding komt de meerderheid wel goed uit he?

 • jan De Borger

  En op woensdag wordt er niet gewerkt of wat...

 • Arne Van Gheluwe

  Homans had 10 minuten nodig m te beslissen. Een normaal mens beslist voor de evacuatie in 2 seconden als ze zoiets van de politie te horen krijgen