Geen boerkini's in zwembaden Gent, al mag het sinds vandaag

In vier stedelijke Gentse zwembaden mag sinds vandaag gezwommen worden in boerkini.
epa In vier stedelijke Gentse zwembaden mag sinds vandaag gezwommen worden in boerkini.
Sinds vandaag mag in vier stedelijke Gentse zwembaden gezwommen worden in boerkini. Al kwam vandaag geen enkele vrouw opdagen in de lichaamsbedekkende stof.

Het boerkiniverbod is sinds vandaag voor vier Gentse stedelijke zwembaden opgeheven. Zwemmers met lichaamsbedekkende zwemkleding worden dus toegelaten, zolang die kleding bestaat uit badstof en voldoende aansluitend is. Het gaat om zwembad Van Eyck, zwembad Rooigem, zwembad Strop en openluchtzwembad Neptunus. De beslissing volgt op de klacht van een vrouw uit Antwerpen die de stad Gent en Farys dagvaardde omdat het haar niet werd toegestaan om te zwemmen in boerkini. De burgerlijke rechtbank in Gent oordeelde dat het verbod discriminerend en juridisch niet sluitend was. De stad gaat wel nog in beroep maar Farys, de uitbater van de stedelijke zwembaden, heeft intussen wel het huishoudelijke reglement aangepast. 

Uit een rondvraag bleek dat noch in zwembad Van Eyck, noch in zwembad Strop afgelopen weekend iemand kwam zwemmen in zulke zwemkleding. Zwembad Rooigem en Neptunus waren dit weekend gesloten. “Er werd geen enkel probleem gemeld en alles is onder het nieuwe reglement vlekkeloos verlopen”, laat Farys-woordvoerder Catherine De Muynck weten.  
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arifiene De Laet

  Dus een vrouw uit antwerpen klaagt omdat gent haar niet toelaat in boerkini. Waarom naar gent als er in antwerpen ook zwembaden zijn?

 • sabrina de wulf

  iedereen moet zich aanpassen gelijk waar ik vind dat dit niet kan waar gaan we naar toe

 • Nancy Verhoeven

  Veel heibel om niets, ik heb deze zomer tijdens mijn maand verblijf aan de Belgische kust geen enkele boerkini gezien. Waarom dan iedereen angst aanjagen voor een probleem dat er eenvoudigweg niet is ?

 • raf janssens

  dus nu gewoon uit die zwembaden massaal weg blijven tot het reglement terug is aan gepast .of aan passen of failliet gaan de keuze is aan de uitbating van de zwemdok

 • Lucien Mertens

  Domme beleidsmensen daar in Gent, de eigen voorschriften (aangepaste zwemkledij) gelden enkel voor het brave volgzame eigen volk. Van het ogenblik dat een (nooit tevreden) vreemd volk daar amok bij maakt wordt er heel gehoorzaam geplooid en worden de regels metéén aangepast ten voordele van die provocerende zeuren. Religie hoort trouwens niet in het zwembad, daar zijn tempels en kerken voor...Gentse angsthazen.