Geen Black Friday-kortingen op dieren: Weyts laat extra controles uitvoeren

Beeld ter illustratie, geen Black Friday-kortingen bij de verkoop van dieren.
Getty Images Beeld ter illustratie, geen Black Friday-kortingen bij de verkoop van dieren.
In de aanloop naar Black Friday laat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zijn diensten extra toezicht houden op het verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. Dat verbod is pas sinds dit jaar van kracht. "We gaan optreden tegen iedereen die dieren nog behandelt als wegwerpproduct dat je aanprijst met dumpingprijzen", zegt Weyts in een mededeling. 

Tot nu was het een jaarlijks terugkerend fenomeen in de aanloop naar een nieuwe koopjesperiode: spectaculaire kortingen op levende dieren. Dat was de voorbije jaren ook het geval op Black Friday, het uit de Verenigde Staten overgewaaide koopjesfenomeen dat morgen plaatsvindt. Tot dit jaar waren die kortingen op dieren ook legaal, want de consumentenwet behandelde dieren de facto als levenloze objecten. Weyts werkte een verbod uit, dat sinds 10 april van kracht is. 

De minister zegt nu dat er extra gecontroleerd wordt. "We dulden geen overtreders. Dieren zijn geen zakken chips die je zomaar uit de rayon plukt. Dieren die op Black Friday aangeschaft worden tegen een bodemprijs, belanden dikwijls nog vóór Kerst in een asiel - of erger. Daarom zorgen we voor een kordate handhaving". 

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Merel Michielsen

  Een dier is een levend wezen en geen product. Deze maatregel is niet zo zinvol naar mijn mening. Ze zouden broodfokkers strenger moeten aanpakken zoals meer controles uitvoeren en hoge boetes opleggen. Hoewel het al een goede eerste stap is. Vooral het voorkomen van impulsaankopen is belangrijk. Wanneer je een dier in huis neemt moet je er moeite en tijd insteken evenzeer heb je een grote verantwoordelijkheid. Dieren moeten beschermd worden tegen mensen die er alleen maar geld uit willen halen.

 • Dolfijntje Dani

  Zeer goed nieuws om te lezen.

 • joannes Roderigas

  waarom niet??? belachelijk moet dat dier zoveel mer kosten of een opvang gezin???

 • marc fierens

  KIJK EENS OP MARKTPLAZA.BE DAAR WORDEN PUPYS GRATIS AANGEBODEN!!!!!

 • Marianne CLAEYS

  Dank u wel Mr Weyts. Is zeker nodig om die broodfokkers te koeioneren. Er dier heb je om vele jaren voor te zorgen en lief te hebben.