Geen bedelende kinderen meer op straat: "Eigenlijk gaat het om kindermishandeling"

Stemming na de zomer

Baert Marc
Er komt een Vlaamse resolutie die bedelen met kinderen onmogelijk moet maken. Bedelen verbieden kan wettelijk niet. "Maar we pakken het aan als mishandeling en halen de kinderen weg bij de ouders."

Bedelen is niet verboden in ons land. Ook niet als er een kind bij is. Zo oordeelde het Brusselse hof van beroep in 2010 dat een 20-jarige Roemeense - die in eerste aanleg gestraft was voor bedelen met haar twee kinderen van 3 jaar en 7 maanden - niets verkeerd gedaan had. Een moeder moet toezicht houden op haar jonge kroost, luidde het, en hen meenemen op bedeltocht is geen strafbaar feit. "Dat heeft de hele aanpak op losse schroeven gezet", zegt Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA). "Oost-Europese bendes weten dat het in België kan, in tegenstelling tot in andere landen. Uit onderzoek blijkt nochtans dat deze kinderen vaak gedrogeerd worden om hen stil te houden, of dat ze worden doorgegeven van de ene bedelaar aan de andere."

Hendrickx heeft nu een resolutie klaar om het bedelen met kinderen tóch tegen te gaan. "Eigenlijk gaat het om kindermishandeling. Hun welzijn komt in het gedrang - en dat is een Vlaamse bevoegdheid. Op basis daarvan kunnen we hen van straat halen." Er is al een consensus bij de meerderheid. Het voorstel wordt wellicht na de zomer goedgekeurd.

U leest er meer over in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro