Geen attest van maagdelijkheid meer: “Irrelevant, nutteloos en discriminerend”

Illustratiebeeld.
ThinkStock Illustratiebeeld.
De nationale raad van de Orde der artsen vindt het niet langer gerechtvaardigd maagdelijkheidstesten uit te voeren en daarvoor getuigschriften op te stellen. "Niet nuttig, niet relevant, discriminerend en het kan ervaren worden als een daad van agressie", luidt het in het advies, waarover Mediahuis-kranten maandag berichten.

"Een goede zaak", zegt Hendrik Cammu, gynaecoloog aan de VUB. "Het is seksistisch dat meisjes hun maagdelijkheid moeten bewijzen voor het huwelijk. Maar als arts kan je niet makkelijk 'neen' zeggen."
Met het advies volgt de raad een verklaring van de Wereldgezondheidsraad die tot doel had een halt toe te roepen aan de maagdelijkheidstesten. Die worden nog altijd uitgevoerd in bepaalde landen, waaronder dus ook België.

"Vooral in Brussel is er vraag naar, in ziekenhuizen waar veel patiënten met een islamitische achtergrond zijn", zegt Cammu. "Eigenlijk is het totale hypocrisie. Er wordt verwacht dat mensen maagd zijn voor ze trouwen, maar bij mannen kan dat niet bewezen worden. Wat dus zeer seksistisch is.”
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  In de esthetische chirurgie is het gemakkelijk om een maagdenvlies te herstellen en anders wat geitenbloed op het laken ... als dat nog niet genoeg is, zou ik als jonge vrouw ergens asiel aanvragen. In elke grote stad in Europa zijn er allochtone dokters die ook meisjes besnijden. Laten we niet naïef wezen.

 • Sebastian Peeters

  Het gaat hier over een advies om dit niet te doen en iedereen weet dat er wel één dokter gevonden zal worden waar alle extreme gevallen toch zo'n attest krijgen. Ze zouden beter een echt verbod opleggen.

 • jef Joossens

  Men had ook in alle stilte kunnen afspreken deze moslimmeisjes zo een attest te overhandigen, zonder onderzoek, maagd of geen maagd. Iedereen tevreden.

 • VIVIANE LEPEE

  Het moet lastig geweest zijn voor de dokters. Enerzijds kunnen ze morele bezwaren gehad hebben tegen die test, anderzijds is de patiente de dupe hé, als zij thuiskomt zonder dat attest, godweet hoe de familie reageert!!! Ze hadden dat allang, bij wet moeten verbieden.

 • Sven Ali

  ik ben echt verbaast dat zoiets nog toegestaan in België anno 2019