Geen akkoord over agendering Kamer

UNKNOWN

De Conferentie van de Voorzitters van de Kamer heeft geen consensus bereikt over de plenaire vergadering van de Kamer donderdag, noch over de agenda van die vergadering. Dat deelde Kamervoorzitter Patrick Dewael mee na afloop van de vergadering van de fractieleiders.

Dewael zei dat hij de plenaire Kamer voor donderdag heeft samengeroepen. Woensdag om 11.30 uur komt de Conferentie van Voorzitters opnieuw bijeen.

Eenvoudige meerderheid
Patrick Dewael verklaarde dat er geen eensgezindheid bestond over de agenda van vergadering van donderdag. Een aantal partijen wilde volgens de Open Vld'er de wetsvoorstellen over de splitsing van B-H-V op de agenda plaatsen. Omdat de Conferentie enkel bij unanimiteit de agenda kan bepalen, betekent dit dat de agenda donderdag bij de aanvang van de plenaire vergadering zal bepaald worden. Daarvoor volstaat een eenvoudige meerderheid.

PS-fractieleider Thierry Giet erkende dat Vlamingen en Franstaligen tijdens de Conferentie als twee blokken tegenover elkaar stonden. De Vlaamse meerderheid kan de splitsingsvoorstellen donderdag op de agenda van plenaire vergadering plaatsen, erkende hij.

Oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang zijn er alvast van overtuigd dat de B-H-V-voorstellen donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer geagendeerd zullen worden. Dat verklaarden de respectieve fractieleiders Bruno Tobback en Gerolf Annemans na afloop van de Conferentie van Voorzitters in de Kamer.

"Open Vld en CD&V niet op zelfde golflengte"
Voor Tobback is het duidelijk dat de voorstellen donderdag geagendeerd zullen worden. Uit de vergadering van de Conferentie besloot hij dat er niet alleen een opdeling Vlamingen/Franstaligen bestaat binnen de meerderheid, maar dat CD&V en Open Vld ook niet op dezelfde golflengte zitten. Open Vld wil met alle middelen uit de regering stappen, aldus de sp.a'er. Ofwel is de meerderheid in staat om alsnog een akkoord te bereiken, ofwel moet ze een einde maken aan drie jaar geen verantwoordelijkheid nemen en verkiezingen uitschrijven, besloot hij.

Gerolf Annemans "denkt niet dat er donderdag geen meerderheid is om de B-H-V-voorstellen niet te stemmen". De Franstaligen zullen volgens hem dan maar moeten bepalen of ze naar de chaos willen gaan. Vlaams Belang schrijft zich volgens hem in de logica van legale verkiezingen in. Als de splitsingsvoorstellen gestemd kunnen worden, zullen de verkiezingen legaal kunnen doorgaan, aldus nog Annemans. (belga/mvdb/sps)