Geen afbouw van ambtenarenpensioen door patstelling zware beroepen

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) links naast premier Charles Michel (MR).
BELGA Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) links naast premier Charles Michel (MR).
Onder de regering-Michel komt niets meer in huis van het schrappen van het gunstregime waarmee veel ambtenaren sneller pensioenrechten opbouwen en vlugger aan een volledig pensioen komen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

De hervorming was gekoppeld aan de invoering van een systeem van zware beroepen, maar het overleg tussen de sociale partners zit muurvast. 

"Zolang er geen oplossing voor de zware beroepen is, gaat de hervorming van de preferentiële tantièmes niet door", bevestigt Koen Peumans, de woordvoerder van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Iets meer dan zes op de tien ambtenaren hebben een 'preferentieel tantième'. Daardoor hebben sommige ambtenaren, zoals magistraten en het treinpersoneel, al na 36 jaar recht op een volledig pensioen. Bij leerkrachten is dat na 41 jaar en een kwart.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jennifer Peeters

  Aan degenen die het minste werken en het meeste verlof hebben wordt niet geraakt hé. De mensen in de privé zullen die wel mee onderhouden.

 • Ronny Biesen

  Klagen helpt niet. Ben je ontevreden, zoek een ander job.

 • Gino Denil

  Een klas moet klaar gemaakt worden, terug in haar oorspronkelijke toestand achter gelaten worden. Leerlingen moeten de tijd krijgen om binnen te komen, om de klas te verlaten. om na de les nog vragen te stellen. Die 48 uur werden bevestigd door drie onafhankelijke audits van private firma's, Nico Dakman. Onderwijs is trouwens even gevarieerd als de private sector. Mijn dag in het onderwijs duurde van 8.45 tot 22:00. Met daarna vaak nog nachtwerk omdat in mijn branche geen lesboeken bestaan.

 • Nico Dakman

  Gino toch even een nuace hoor. Uren van leerkrachten duren 50 minuten en speeltijden worden ook meegerekend als uren..1 dag duurt nog geen 8 uur en dat is met pauzes bijgerekend. Een leerkracht werkt NIET meer dan iemand in prive. En in de Prive worden overuren in de verste verten uitbetaald, toch niet bij de bedienden zoals ik en al zeker niet gecompenseerd . Dus iedereen gelijk voor de wet zo simpel.

 • dirk de smet

  niet moeilijk dan snijden ze in eigen leer ,en dat kan niet!!!!Belgie is niet corrupt enkel de politici zijn corrupt,buiten met zulke gasten,iedereen gelijk en het is opgelost,Graaiers