Geen aanwijzingen voor geplande aanslag gevonden bij huiszoekingen

De huiszoekingen in Tsjetsjeense salafistische middens die vanmorgen plaatsvonden op verschillende plaatsen in België, hebben nog geen aanwijzingen opgeleverd over de beraming van een aanslag in België. Dat meldt het federaal parket. Er zijn wel mensen aangehouden in een ander, gelinkt dossier.

Het parket meldde eerder op de dag dat er 21 huiszoekingen, waarvan tien in Oostende, werden uitgevoerd. Daarbij werden zestien mensen opgepakt. De huiszoekingen gebeurden in twee terrorismeonderzoeken naar twee afzonderlijke groepen, die weliswaar met elkaar in verbinding stonden.

Nu meldt het parket in een persbericht dat in het West-Vlaamse onderzoek twee mensen door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat zijn geplaatst. Tegen drie anderen die niet konden worden aangetroffen, zal een aanhoudingsmandaat bij verstek worden afgeleverd. De andere opgepakte personen werden na verhoor vrijgelaten.

In het tweede onderzoek, door de terrorismeonderzoeksrechter in Mechelen, hebben de verschillende huiszoekingen "tot dusver geen elementen opgeleverd die de aanvankelijke aanwijzingen over de beraming van een aanslag in België konden bevestigen", klinkt het. De vier gearresteerden werden na verhoor vrijgelaten in afwachting van het verdere onderzoek.

Jihad

Het onderzoek in West-Vlaanderen ging op 18 februari 2015 van start, nadat de politie informatie had gekregen dat een persoon uit Oostende deelgenomen zou hebben aan de jihad in Syrië. Hij zou gewond geraakt zijn en naar België zijn teruggekomen om zich te laten verzorgen.

Uit het onderzoek bleek niet alleen dat de informatie klopte. Ook zouden verschillende andere personen in de streek rond Aleppo in Syrië deelgenomen hebben aan gevechten. De verdachten zouden bovendien anderen in België aangezet hebben om in Syrië te gaan strijden. Het parket zegt dat het onder meer om Tsjetsjenen gaat die in landen als Syrië, Tsjetsjenië en Afghanistan opleidingen kregen en ervaring opdeden. Ze zouden zich vooral richten op terreurgroepen als het aan al-Qaida gelinkte al-Nusrafront en het Emiraat van de Kaukasus. "Een aantal verdachten zouden plannen hebben gehad om te vertrekken of om terug te keren naar Syrië."

'Een aantal verdachten zouden plannen hebben gehad om te vertrekken of om terug te keren naar Syrië'

Parket

Aanslag

Het Antwerpse onderzoek ging een maand eerder van start, op 23 januari. Hier was het doelwit een groep van vier Tsjetsjenen uit de regio Leuven. Het federaal parket vorderde een onderzoek naar hun mogelijke betrokkenheid "bij het beramen van een aanslag in België".

"In de loop van het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter in Mechelen kwam een vijfde Tsjetsjeen in beeld verblijvende in Namen. Een zesde persoon betreft een Belg uit het Leuvense die vermoedelijk op dit moment de jihad heeft vervoegd in Syrië of Irak", verklaarde het parket.

'Een zesde persoon betreft een Belg uit het Leuvense die vermoedelijk op dit moment de jihad heeft vervoegd in Syrië of Irak'

Parket