Geduld van rector is op na dodelijke studentendoop: “Wie charter niet ondertekent, riskeert sancties die zelfs kunnen leiden tot uitsluiting KU Leuven”

Rector Luc Sels bij de opening van het academiejaar.
Photo News Rector Luc Sels bij de opening van het academiejaar.
Het geduld van Luc Sels, de rector van de KU Leuven, is op. Alle studentenclubs moeten vandaag  een aangescherpt doopcharter ondertekenen. Clubs die dat niet doen, zetten zich buiten het tuchtreglement van de KU Leuven en riskeren sancties. In het uiterste geval kan zo’n sanctie leiden tot de uitsluiting van de universtiteit. Dat heeft Sels dinsdag gezegd in De Ochtend.

Sels neemt de maatregel na de uit de hand gelopen studentendoop van studentenclub Reuzegom waarbij een 20-jarige student uit Edegem om het leven is gekomen. De Leuvense rector is “zwaar geschokt” door de gebeurtenissen en spreekt van een “emotioneel dieptepunt” in zijn periode als rector.

De rector convoceert de studentenclubs en roept hen op om een aangescherpt doopcharter te ondertekenen. Dat charter, dat richtlijnen en praktische afspraken vastlegt rond het organiseren van activiteiten, is wel ondertekend door alle studentenverenigingen die lid zijn van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie, maar niet door een hele reeks studentenclubs. Ook Reuzegom tekende het charter niet.

Voor de Leuvense rector is de tijd van praten en geduldig overleggen voorbij. De herhaalde vraag om het charter te tekenen, is volgens Sels telkens “op een koude steen gevallen”. Hij trekt een lijn in het zand en wil de clubs op hun verantwoordelijkheid wijzen. De clubs zelf verbieden kan de Leuvense rector niet. Er bestaat nog zoiets als de vrijheid van vereniging. Maar de clubs die het charter niet tekenen, zetten zich volgens Sels buiten het tuchtreglement van de KU Leuven. En studenten die zich niet aan dat reglement houden, riskeren sancties. Die kunnen gaan van een blaam of een weigering om zich opnieuw in te schrijven tot uitsluiting.

Nog volgens Sels is het charter zelf ook op verschillende punten aangescherpt. Zo zal de persoon die toezicht houdt op activiteiten, zoals studentendopen, geen drank of drugs mogen nemen. Er komen strengere regels op het gebruik van voeding en drank (bv. het mengen van bepaalde stoffen) en op het gebruik van de openbare ruimte.

Gisteren hield de rector al overleg. Als gevolg daarvan vraagt hij alle clubs “tot nader order geen dopen- of ontgroeningsactiviteiten meer te organiseren.” Het overgrote deel van die activiteiten vinden meestal plaats tijdens de eerste maanden van het academiejaar en zijn dus al achter de rug. 

LEES OOK. Portret van Reuzegom, de studentenclub die een dode op haar geweten heeft: elitair clubje, maar smeriger wordt het niet
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lea Van Heybeeck

  Hij had dit al veel langer moeten doen, dan was deze jongen nog in leven.

 • WIM DE PRETER

  Ik ben fier gedoopt geweest te zijn , lid geweest van een studentenclub en praesidiumlid ! Als alles met doenbare regels zou gebeuren, kunnen er nog ongelukken voorkomen,maar daarvoor moet je de Vlaamse traditie niet willen afschaffen .

 • johan fransaert

  leg me eens uit alsof ik een 5 jarige was wat de meerwaarde is van een doop behalve het machtsgevoel van diegenen die het organiseren!!!!!!!!!!!!!!!.

 • ivan Gabriels

  Rector heeft alleszins goede bedoelingen,maar....voor mij ist stoppen mee dat doopgedoe.En ik denk dat ze dat bij ziekenhuizen zeker zullen mee instemmen.Kost de belastingbetaler geld,en ne hoop ellende!We leven in 2018,of niet soms?

 • Marc Vlecken

  'Traditie' is zwaar overschat. Zeker als het om dit soort tradities gaat. Het is niet omdat iets al honderden jaren bestaat dat het sowieso OK is. Veel tradities dienen enkel om overboord gegooid te worden.