Gedetineerden krijgen inspraak via 'Gevangenisraad'

De gevangenis van Antwerpen.
Photo News De gevangenis van Antwerpen.
In elke Belgische gevangenis komt binnenkort een overlegorgaan waarmee gedetineerden inspraak krijgen. Dat blijkt uit een koninklijk besluit dat dinsdag in het Staatsblad is verschenen, zo staat in Het Nieuwsblad en de kranten van Sudpresse. Het treedt op 15 september in werking.

Het overlegorgaan moet vier keer per jaar bijeengeroepen worden. Gevangenen kunnen er samen met de directeur overleggen over dagelijkse problemen, zoals de hoge prijzen van de producten in de kantine, de kwaliteit van het eten, of het tijdstip waarop de wandeling georganiseerd wordt. De gedetineerden kunnen zelf de onderwerpen aanbrengen, al is het de directie die ze moet goedkeuren.

Alle gedetineerden kunnen zich verkiesbaar stellen voor de raad in hun gevangenis, die minstens vier gevangenen zal tellen. Alleen gevaarlijke gevangenen mogen worden geweerd. De directeur zal de vertegenwoordigers dan via loting bepalen. Er zullen ook plaatsvervangers aangeduid worden, voor het geval dat een van de verkozenen vrijgelaten wordt.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Sonck

  We krijgen nu eenmaal de stupiditeiten van de politici die we hebben verkozen. Geef ze gerust nog maar eens een kans!

 • emiel wouters

  WATBLIEF! En de kinderen die geplaatst zijn (door de schuld van criminelen) mogen nog niet telefoneren. Criminelen hebben GEEN RECHTEN. Het zou zo moeten zijn dat als de familie niet langs kwam ze zouden moeten creperen van de honger. Zelfs dat zouden ze van mij nog niet krijgen.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  En straks dertiende maand verlof geld ? Ook de stemmen van gevangen tellen mee voor nva ...

 • Luc Brouckaert

  Laten we meteen de gevangenissen inrichten met de luxe van een Cruiseschip.

 • luc verriest

  Nu nog een vakbond