Gedenksteen voor slachtoffers treinramp Buizingen onthuld

BELGA
Op het gemeenteplein van Buizingen is vandaag een tweetalige gedenksteen onthuld ter nagedachtenis van de 19 slachtoffers van de treinramp in de Halse deelgemeente op 15 februari 2010.

De plechtigheid werd bijgewoond door een honderdtal verwanten van slachtoffers, leden van de hulpdiensten, de ministers Annemie Turtelboom en Inge Vervotte, de NMBS-top (Marc Descheemaecker, Luc Lallemand en Jannie Haek) en de gouverneurs van Vlaams-Brabant en Henegouwen.

Intense pijn

Enkele verwanten getuigden dat de pijn om het verlies van hun geliefden vandaag nog even intens is als een jaar geleden. "Die dag is de glans uit ons leven verdwenen", aldus Patricia Vanden Eynde die een broer verloor in de treinramp. Ann Deneyer, weduwe van een slachtoffer, sprak de hoop uit dat de doden niet voor niets gestorven zijn en dat "de NMBS en de politici eindelijk werk maken van een veiligheids- en remsysteem op elke trein". "Dit ongeval had nooit mogen gebeuren. Niemand had die dag mogen sterven", aldus Deneyer.

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte wees er op "dat respect betonen voor de slachtoffers en het geleden leed impliceert dat er meer prioriteit moet worden gegeven aan de veiligheid van het treinverkeer, verantwoordelijkheid moet worden genomen voor de gevolgen van het ongeval en de herinnering bewaard". "We mogen de bladzijde niet zonder meer omdraaien", aldus De Witte. Hij bestempelde de gedenksteen "als een uiting van solidariteit, een symbolische arm om de schouder voor alle getroffenen" en sprak de hoop uit "dat deze eenieder even doet stilstaan bij het leed en de moed van de slachtoffers en de inzet en de moed van de hulpverleners". (belga/ep)

BELGA
BELGA