Gedaan met kamperen aan schoolpoort: doorbraak over nieuwe inschrijvingsregels in het onderwijs

Photonews
In het Vlaams parlement is op de valreep nog een doorbraak bereikt over nieuwe inschrijvingsregels in het onderwijs. Het parlement stemt normaal gezien vandaag, tijdens de allerlaatste zitting van de legislatuur, nog over nieuw inschrijvingsdecreet.

De nieuwe inschrijvingsregels werden maandenlang geblokkeerd door een belangenconflict dat eind 2018 werd ingediend door de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel. Maar die procedure is nu volledig ten einde, waardoor het Vlaams Parlement op de valreep kan stemmen over de nieuwe regels. De timing voor de invoering van de nieuwe regels schuift wel op naar het schooljaar 2020-2021.

Even terug naar het najaar van 2018. De Vlaamse meerderheidspartijen bereikten toen een moeizaam compromis over het nieuwe inschrijvingsdecreet. Dat decreet moet komaf maken met het schoolkamperen. Het decreet bepaalt onder andere dat secundaire scholen met capaciteitsproblemen verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingsregister.

Het veelbesproken systeem van de dubbele contingentering, een mechanisme om de sociale mix op school te bevorderen, gaat op de schop, of toch in het secundair onderwijs. Scholen kunnen wel beslissen om tot 20 procent van hun plaatsen vrij te houden voor “ondervertegenwoordigde groepen”.

Brussel

Specifiek voor Brussel wil Vlaanderen de voorrang voor Nederlandstaligen optrekken van 55 naar 65 procent. Daarbovenop krijgen leerlingen die al negen jaar schoolliepen in het Nederlandstalig basisonderwijs ook nog een voorrang van 15 procent in het secundair onderwijs.

Maar de Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteerde daartegen met een belangenconflict. Daardoor werd de behandeling van het inschrijvingsdecreet stilgelegd en konden de nieuwe inschrijvingsregels niet van start gaan zoals gepland.

Schooljaar 2020-2021

Het overleg tussen de beide gemeenschappen over het belangenconflict leverde geen doorbraak op, maar intussen is de procedure voor het belangenconflict volledig afgerond. Daardoor kon het Vlaams Parlement het decreet vandaag - op de laatste plenaire van de legislatuur - op de agenda zetten en stemmen. Dat gebeurde ook meteen. Het decreet werd goedgekeurd. Oppositiepartijen Groen, sp.a en Vlaams Belang onthielden zich.

De oorspronkelijke timing, namelijk het schooljaar 2019-2020, is echter niet meer haalbaar. De invoering van de nieuwe regels schuiven op naar het schooljaar 2020-2021.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is blij dat het belangenconflict van de baan is en juicht de doorbraak in het dossier toe. 

Ook Open Vld-onderwijsspecialist Jo De Ro, een van de indieners van het decreet, reageert tevreden. “Alles is hiermee nog niet opgelost. Capaciteit zal de komende jaren nog hoog op agenda van volgende regering moeten staan, maar voor vele ouders, leerlingen en ouders hebben we een ongelofelijk stap gezet”, aldus De Ro. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    Een moderne mens is toch inventief. Driewerf hoera zeg ik voor dit subliem besluit.

  • ROBERT GERTS

    Vroeger zag men dit nooit! De reden is duidelijk, maar word als de dood verzwegen in de media! Indien ik nog jonge kinderen had, deed ik het ook voor bepaalde scholen!

  • RENE LENAERTS

    Als het enige voorrangscriterium voor lager onderwijs nu nog de afstand tot de gezinswoning wordt gaan we terug normale toestanden tegemoet.