Gebruik van 'puffers' in België op absoluut record

Solvay
Dokters hebben nog nooit zoveel luchtwegmedicatie voorgeschreven als vandaag. Jaarlijks 'puffen' de Belgen liefst 221 miljoen keer. In 2012 lag het aantal dosissen nog op 203 miljoen. "We hebben nood aan een nationaal astmaplan."

De toename verbaast longspecialist Guy Joos (UZ Gent) niet. "Het aantal astmalijders stijgt al twintig jaar. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft er last van. Zeker jonge mensen. Bij kinderen is astma de meest voorkomende chronische ziekte."

Een puffer zet de luchtwegen open, waardoor patiënten vlotter kunnen ademen. Dat is de reden waarom ook mensen zonder astma regelmatig dergelijke medicatie voorgeschreven krijgen. Denk maar aan jonge kinderen met het luchtwegvirus RSV of aan volwassenen die na een hardnekkige verkoudheid blijven hoesten. Ook wie lijdt aan COPD - de zogenaamde 'rokerslong' - is vaak op een puffer aangewezen.

Het feit dat zowat de hele wereld kampt met ademhalingsproblemen, bewijst voor professor Joos dat er een verband is met onze levenswijze. "Zo is er een link met luchtvervuiling door verkeer en industrie. In een vuile omgeving komt astma makkelijker tot uiting." Ook de bewustwording neemt intussen toe. "Hoewel de helft van de astmalijders nog steeds door het leven gaat zonder diagnose, wordt ze wel steeds frequenter gesteld. Al moet je opletten, want niet iedereen die piept of hoest, heeft astma."

Naast overmedicatie schuilt er een gevaar in de keuze van de behandeling. Verstuivers zoals we ze kennen sinds de jaren 70 zijn niet altijd de beste oplossing. Daarom pleit Guy Joos voor een nationaal astmaplan, om burgers en artsen beter te informeren. In Finland heeft zo'n plan vruchten afgeworpen, klinkt het.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Britney Driessens

  puffers redden levens pierre Van den Wijngaert. Zonder die medicatie had ik nu niet meer geleefd.

 • Claudia Rosseel

  Misschien moet men jonge kinderen weer gewoon thuis durven laten, tot ze oud genoeg zijn om niet meer helemaal paraplu te zijn en in het ziekenhuis te belanden zodra ze iet of wat verkouden zijn. Mijn zoon had last van peuterastma. Hij ging het vroegst en het langst naar de creche en is duidelijk meer en zwaarder ziek geweest op jonge leeftijd dan mijn andere kinderen die op die leeftijd nog geen contact hadden met andere, vaak zieke kindjes.

 • Gerry Cle

  Dat er meer en meer astmalijders bijkomen vanwege luchtvervuiling lijkt mij evident. Dat er overmedicatie is van één bepaald product is dan weer te wijten aan de geschenken die dokters en apothekers krijgen om bepaalde middelen voor te schrijven.

 • Geert Tamsyn

  Gilbert Vermeersch, gascentrales kunnen voorzien worden van filters.

 • Marc Statham

  Misschien nog een beetje stinkende houtkachels en allesbranders bijzetten ,zodat de afbraakmaterialen en zelfs PMD kan opgestookt worden