Gebroeders Dardenne vragen premier Michel om Theo Francken te ontslaan

EPA
In een open brief in de kranten De Standaard en Le Soir roepen de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne premier Charles Michel op om Theo Francken (N-VA) te ontslaan. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft de regering in diskrediet gebracht met het terugsturen van Soedanezen naar hun thuisland, "een niet-democratisch land waar mensen gemarteld worden", schrijven de filmmakers.

De getuigenissen van de Soedanezen, die zeggen dat ze na hun terugkeer in Soedan gefolterd werden, zorgen al twee weken voor politieke hoogspanning. Nadat CD&V-voorzitter Wouter Beke vrijdag nog stelde dat Francken voor zichzelf moet uitmaken of hij nog kan functioneren, zei de staatssecretaris gisteren dat hij er niet aan denkt ontslag te nemen.

Het komt in dat geval premier Michel en de andere leden van zijn regering toe hem te ontslaan, schrijven de broers Dardenne in hun open brief. "Als uw regering enig politiek verantwoordelijkheidsbesef had, dan had ze (...) Francken al gevraagd, of beter verplicht, om ontslag te nemen", richten ze zich tot de premier. De filmmakers geloven niet in het onderzoek naar het Soedan-verhaal "waarvan de resultaten altijd in vraag kunnen worden gesteld".

Het antwoord op de vraag waarom Francken niet ontslagen wordt, is volgens de Dardennes eenvoudig. "U, meneer de premier, staat samen met de meerderheid van uw regering, achter het beleid van de staatssecretaris inzake de gedwongen repatriëring van Soedanese vluchtelingen." Anders gesteld: "U durft niet tegen Francken in te gaan omdat het thema migratie electoraal te gevoelig ligt". Ze verwijten de premier een totaal gebrek aan politieke verantwoordelijkheidszin, pure electorale berekening en een duidelijk gebrek aan politieke moed.
270 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Mussen

  Zo en nu terug in het mandje en koest blijven.

 • berlinda verfaillie

  Deze 2 heren hebben blijkbaar aandacht nodig en gebruiken franken om in de media te komen en mischien op die manier hun werk te promoten.heren doe verder met uw werk en laat franken met rust

 • vanaeken jokke

  Eddy Desmet dat ze eens een film maken over de PS en de zusterpartij SPA .Een film over hun maffia praktijken omkoping corruptie justitie smeergeld belangenvermenging moorden en de verplichte zelfmoorden in hun partij.Ze gaan rare gezichten trekken in het zuiden als ze dachten dat de PS de partij is van het werkvolk.

 • chris velde

  Als de heren zich zouden bezighouden met datgene waarvoor ze opgeleid zijn en waarvoor ze betaald worden... Dhr Francken doet dit ook, en premier Michel ook. ik dnek dat de wereld mooier zou zijn!

 • Roland Vanlerberghe

  Nu en dan een eruptie van het anti-Vlaams-gevoel bij sommige oudere Franstaligen, "les sales flamain", terug te voeren naar een tijd waarbij Vlaanderen nog niets te vertellen had en zich zonder commentaar diende neer te leggen bij Belgische (Franstalig-elitaire) besluiten, de huidige generatie weet beter, werkt aan zijn meertaligheid wo het Nederlands en staat open voor economische realiteiten.