Gebouw ingestort in Bergen: 30-jarige man komt om, twee arbeiders lichtgewond

Opruimingswerken beëindigd, geen bijkomende slachtoffers

BELGA
In het centrum van de Henegouwse stad Bergen is vanmiddag een gebouw ingestort. Daarbij vielen één dode en twee lichtgewonden. Volgens VTM NIEUWS zou het dodelijke slachtoffer een 30-jarige man zijn. De gewonden zijn arbeiders die in het pand aan het werk waren. Inmiddels is zeker dat er geen bijkomende slachtoffers onder het puin liggen, meldt het stadsbestuur.

Volgens de autoriteiten gebeurde het incident om 13 uur in de Rue des Juifs nummer 8, net naast een grote apotheek. Een van de slachtoffers zou volgens SudInfo nog de hulpdiensten hebben kunnen bellen met de boodschap: “Haal me hier alsjeblieft weg”.

Honden

Politie, brandweer en ambulances gingen massaal ter plaatse en er zouden volgens nieuwszender RTL ook honden ingezet zijn om naar mogelijke slachtoffers te zoeken. Enkele van hen lagen inderdaad onder het puin, maar zij konden snel ontzet worden. De arbeidsauditeur meldde dat het dodelijke slachtoffer de huurder was die in het pand woonde. De twee gewonden zouden arbeiders zijn, die op het terrein aan het werk waren. Ze zouden niet ingeschreven geweest zijn. De bouwvakkers werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. 

Het stadsbestuur van Bergen bevestigt intussen dat er geen bijkomende slachtoffers zijn. De zoekacties onder het puin zijn dan ook stopgezet.

Distributienetbeheerder Orès sloot na de instorting uit voorzorg de gastoevoer in de buurt af. De bewoners van de omliggende gebouwen werden geëvacueerd en er werd een veiligheidszone ingesteld. Plaatsvervangend burgemeester Catherine Houdart kondigde samen met de Henegouwse gouverneur Tommy Leclercq een tijdlang het gemeentelijke rampenplan af. (lees hieronder verder)

Photo News
Photo News

Volgens het arbeidsauditoraat moest de brandweer het beschadigde gebouw stutten, om de stabiliteit van de aanpalende huizen te garanderen. De families van de slachtoffers konden terecht in een opvangcentrum in de buurt, waar ze ook psychologische ondersteuning konden krijgen. 

De bewoners van de aanpalende huizen mogen voorlopig niet terug naar hun woningen, die onbewoonbaar verklaard zijn. Het OCMW zal hen helpen om een alternatief onderkomen te zoeken. (lees hieronder verder)

BELGA

Een onderzoek moet de exacte oorzaak van het drama bepalen, maar volgens de politie was het al zeker geen explosie. Er zou wel een probleem geweest zijn met de stabiliteit van de interne structuur van het gebouw en er waren ook werken aan de gang. Mogelijk kwam het plafond van de eerste verdieping naar beneden onder het gewicht van bouwmaterialen. Het dodelijke slachtoffer zou op de gelijkvloerse verdieping gevallen zijn. 

Brekend glas

“We hebben het geluid gehoord van brekend glas”, aldus een vrouw die in de apotheek op de hoek van de straat werkt bij RTL. “Ik zag hoe enkele buren probeerden om de deur van het gebouw te forceren omdat er binnen mensen vastzaten. De politie was heel snel ter plaatse.”

WN
Emeline Berlier4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Het gebeurt gewoon te dikwijls,wat een drama iedere keer.

 • Alain Thomas

  Men zou bang worden . Als men werken aan de gas electric moeten uitgevoerd worden .

 • Dirk Vermeersch

  Amai triestig

 • Filiep Lapeire

  Hopelijk komt iedereen er nog levend en goed uit