Gebouw deels ingestort op Antwerps Astridplein

Twitter
Aan het Koningin Astridplein in de Antwerpse stationsbuurt is vrijdagmiddag een deel van een gevel van een bouwvallig en onbewoond appartementsgebouw naar beneden gekomen. Dat zegt de Brandweer Zone Antwerpen. De brokstukken, afkomstig van de bovenste verdiepingen van het gebouw, kwamen op het voetpad terecht, waar enkele voetgangers slechts net op tijd konden wegspringen.  Het tramverkeer in de buurt moest tijdelijk omgeleid worden. Er vielen als bij wonder geen gewonden.


Rond 14u30 kwamen de eerste meldingen van het ingestorte gebouw op het Koningin Astridplein, vlak bij het Centraal Station en de Antwerpse Zoo, binnen. Een deel van een gevel van een bouwvallig en vermoedelijk onbewoond appartementsgebouw zijn naar beneden gekomen.

De brokstukken, afkomstig van de bovenste verdieping van het gebouw, kwamen op het voetpad terecht. Een moeder en haar dochter kwamen net van bus en liepen naar de De Keyserlei. "We hoorden gerommel. Eerst vielen enkele stenen en dan ineens een heel stuk van de gevel. Een paar minuten later donderde nog eens een tweede stuk van de gevel naar beneden. Je denkt onmiddellijk aan het ergste, een aanslag zoals Zaventem. We zagen enkele mensen wegspringen, blijkbaar is niemand gewond geraakt."

Je denkt onmiddellijk aan het ergste, een aanslag zoals Zaventem

Vrouw die vlakbij was
Marc De Roeck

De hulpdiensten stelden een ruime perimeter in rond het gebouw, waar ook nog een tweede keer brokstukken afvielen. "De stadsingenieur is ter plaatse om de situatie in te schatten, want het gebouw blijkt bijzonder instabiel", aldus Kristof Geens van de Antwerpse brandweer kort na het incident.

"Ook een aanpalend gebouw is geëvacueerd. Het hotel rechts ervan hoeft niet ontruimd te worden, dat gebouw is nog nieuw en stabiel genoeg. Ook de nabije Zoo ondervindt geen hinder."

Bij de gedeeltelijke instorting van de gevel vielen gelukkig geen gewonden. Dat konden de hulpdiensten volgens de brandweer slechts vaststellen met behulp van warmtecamera's vanop een ladderwagen, aangezien het gebouw betreden te gevaarlijk bleek door de instabiliteit ervan. Ook de arbeiders die er aan het werk waren, werden ondervraagd.

Marc De Roeck

Het incident zorgde enkele uren voor ernstige hinder voor het tramverkeer in Antwerpen. Tramlijnen 11, 12, 24 en 10 moesten allemaal omrijden of hun traject tijdelijk inkorten. Omstreeks 17u30 kon tram 12 als laatste tramlijn weer zijn normale traject volgen. Al blijft er ook vanavond nog een beperkte perimeter rond het gebouw van kracht. Volgens de Antwerpse politie zal een aannemer er voor zorgen dat er geen brokstukken meer van het gebouw kunnen vallen.

Deze ochtend liepen er nog een kleine duizend jongeren rond op het plein voor het jaarlijks ontbijt op de Dag van de Jeugdbeweging. 
52 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Timmy Wabekenaar

  Een bouwvallig gebouw, maar het werd niet verhuurd. En wat met elk ander gebouw in a’pen? Die staan toch allemaal om in te storten?a

 • Jeanne Delvoy

  Een ongeluk bij renovatie en volgens de kenners hier is Antwerpen aan het instorten.Man,man toch,blijf in uw tuintje aub?

 • Geert Nijs

  Belgie is meer en meer "keeping up appearances" in het kwadraat !

 • Edmond Dillien

  Weer een project in ontwikkeling maar er zal nog niet genoeg bouwgrond verworven zijn en dan blijft dat gebouw verkrotten tot het zoals nu zelfs instort.

 • Conny Van den Bosch

  In heel België zie je dit gebeuren, beschermde gebouwen die enkel volgens strikte regels gerenoveerd mogen worden en beperkte uitbatingsmogelijkheden en dus wil niemand er geld in steken en dus verkrotten ze jaar na jaar tot ze uiteen vallen. Dat is hoe onze politici het erfgoed beschermen.