Geadopteerd weeskindje of ontvoerd bij ouders? Congolese adoptiekinderen moeten DNA afstaan

Beeld ter illustratie
AP Beeld ter illustratie
Zijn hun Congolese adoptiekinderen ontvoerd en leven hun biologische ouders nog? Om die vraag te kunnen beantwoorden vraagt het parket aan een vijftiental Belgische ouderparen om een DNA-staal van hun adoptiekind af te staan. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen dinsdag.

Het gerecht heeft sterke aanwijzingen dat sinds 2013 verschillende kindjes door hun nietsvermoedende ouders naar een vakantiekamp in Kinshasa werden gestuurd. In werkelijkheid werden ze ontvoerd en belandden ze in een weeshuis, waar ze werden opgegeven voor adoptie. Een vijftiental kindjes werden op het vliegtuig richting België gezet waar ze werden geadopteerd door Belgische koppels. Het bewuste weeshuis is inmiddels gesloten. 

Spilfiguur in de zaak zou de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba zijn. Van minstens vier kinderen die door Belgen werden ­geadopteerd, is al zeker dat hun ­biologische ouders nog leven. 

“Het is een vreselijke situatie”, zegt de Leuvense politicus Lorin Parys (N-VA), die de zaak al jaren op de voet volgt. “Die Belgische ouders hebben jarenlang geijverd om hun adoptie rond te krijgen. En dan blijkt alles in elkaar te stuiken. Je zit én met een juridische waarheid, maar vooral ook een biologische realiteit. Hoe moet je zoiets uitleggen aan die jonge kindjes? Om nog maar te zwijgen over de pijn die de échte ouders in Congo dagelijks moeten voelen. Zij stuurden hun zoon of dochter voor een weekje op vakantiekamp en kregen hun kind nooit meer te zien.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mady Vermeulen

  " Wie verdiende er het meest aan?" Goede vraag Guy Perain. De juriste van de PS die de kinderen ontvoerde, zeker? Het is zowel pijnlijk voor de mensen die deze kinderen adopteerden als voor de kinderen, maar vermits de biologische ouders geen afstand tekenden voor hun kinderen hebben zij het recht om ze terug te krijgen. Die kinderen kunnen enkel bij hun adoptieouders blijven als hun biologische ouders daarmee instemmen.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Ja wat doe je met zo iets. Kindjes terugsturen of hun ouders en de hele familie ook naar hier halen. Co ouderschap zal er wel niet in zitten Maar hoe je het draait of keert er blijven slachtoffers over en vreemden hebben we al genoeg in Belgistan

 • guy perain

  ''Hoe moet je zoiets uitleggen aan die jonge kindjes?''...Tja, de waarheid kwetst altijd hé!! Hadden ze dit vroeger beter gecontroleerd, moesten ze nu geen uitleg geven!! Vraag is eerder...wie verdiende er het meeste aan??

 • Jean-Paul Hoornaert

  wat correct is, het moet uw kind maar zijn dat ontvoert je zou er ook alles aan doen om het terug te vinden