Gazon besproeien vanaf maandag verboden in vijftien gemeenten in Vlaams-Brabant

ANP XTRA / Datawrapper
De provinciegouverneur van Vlaams-Brabant vaardigt een politiebesluit uit dat onnodig waterverbruik verbiedt in vijftien gemeenten in de provincie. Verspilling van leidingwater wordt daar verboden vanaf maandag 23 juli. Dat meldt de provincie Vlaams-Brabant. Particulieren mogen dan hun tuin niet meer met leidingwater besproeien. 

De aanhoudende droogte kan de drinkwaterbevoorrading bemoeilijken, stelt het provinciebestuur. Het politiebesluit is van kracht in Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat (zie kaart onderaan). 

Het geldt tot het verbod wordt opgeheven. De betrokken gemeenten worden van drinkwater voorzien vanuit zones die grotendeels in de provincie Oost-Vlaanderen liggen, waar gisteren al een sproeiverbod overdag werd afgekondigd. De waterreserves van die bevoorradingsgebieden staan onder druk.

Vanaf maandag is het verboden om water van het publieke leidingnet te gebruiken voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels, sportterreinen, velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen. Uitzondering wordt gemaakt voor activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen. 

Het verbod geldt voorts voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen. Ook het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers mag niet meer, met uitzondering van gespecialiseerde ondernemingen of in het geval van een vergunning. Het (bij)vullen van particuliere zwem- en plonsbaden (groter dan honderd liter), vijvers en fonteinen valt eveneens onder de verbodsmaatregel.

Inwoners die zich niet aan het verbod houden, riskeren een geldboete van 26 tot 200 euro en/of een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen.

Ook in West- en Oost-Vlaanderen geldt een sproeiverbod, maar dat geldt enkel tussen 8u 's ochtends en 20u 's avonds. 
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Placklé

  Onder tussen mogen brouwerijen verder grondwater oppompen om bier te maken dat alleen voor de uitvoer is . Kan men dat in die landen niet maken ? Ab Inbev bier voor Amerika terwijl daar brouwerijen leeg staan

 • GERARD DE PELECIJN

  Binnenkort kilometerheffing op het verbruik van water!

 • leen hanssens

  Waarom niet per direkt?

 • willems michel

  Commentaar kan je geven op alles en nog wat. Als er even iets verboden wordt zijn er altijd die de rebel moeten uithangen. Zij zijn dan wel de eersten die moord en brand schreeuwen als ze een proces-verbaal aan hun broek krijgen. De regering is slecht, de politie is slecht, de buren zijn slecht, ..... alleen zij zijn eigenlijk onaantastbaar.

 • robrecht Peeters

  Woensdag dook de grondwaterspiegel in Vlaams-Brabant blijkbaar onder een bepaald niveau want pompen die in het kader van watercollectorenwerken dan nog rijkelijk water oppompten donderdag pompten ze geen druppel meer naar boven. En wie een groentetuin bezit kent de omvang van de prijsstijging welke op de consument afkomt. Goed weer voor de inflatie waar de ECB zo veel geld in steekt.....