Gauwdieven doen zich voor als valse agenten in Brussel

De lokale politie van Brussel heeft drie gauwdieven of pickpockets kunnen oppakken die zich voordeden als agenten om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. De drie, Roemenen van 41, 34 en 38 jaar oud, werden zaterdag betrapt toen ze tweemaal hun kans waagden. Hun slachtoffers waren evenwel voldoende bij de pinken en lieten zich niet bestelen. De drie zijn ter beschikking gesteld van het Brusselse parket, zo meldt het parket.

Valse politiekaart
Het was een ploeg van de Trekkers-brigade van de Brusselse lokale politie, gespecialiseerd in gauwdieven, die het trio zaterdagmiddag opmerkte aan de Keizerslaan. Een van de drie begaf zich naar een koppel oudere toeristen en toonde hen een kaart van Brussel. Daarop vervoegden de twee andere daders het gezelschap en één van hen haalde zo zijn portefeuille boven, vermoedelijk om een valse politiekaart te tonen. De man van het toeristenkoppel schudde evenwel met zijn hoofd en vertrok met zijn vrouw.

Vlucht
De agenten probeerden daarop de drie verdachten in te rekenen maar die vertrokken met een wagen. Even later merkten de agenten het trio opnieuw op, ditmaal op het Rouppeplein. Daar speelde zich een gelijkaardige scène af. Een van de verdachten benaderde een koppel toeristen met een kaart in de hand en kreeg even later het gezelschap van de andere twee. Maar ook hier lieten de toeristen zich niet verschalken.

Handtassen
Terwijl de drie verdachten hun weg verder zetten, ondervroegen de agenten snel de toeristen. Die verklaarden dat de drie zich inderdaad hadden voorgesteld als agenten maar omdat de politiekaart vals leek, hadden de toeristen hen niet geloofd en hadden ze hun handtassen niet laten doorzoeken, zoals de verdachten hadden gevraagd. De agenten contacteerden daarop hun geüniformeerde collega's, die het trio konden inrekenen. Het bleek te gaan om drie Roemenen die geen bekend adres hadden. (belga/gb)