Gatz: Geen "geniepige" bijkomende besparing op jeugd-, cultuur- en sportbeleid

Vlaams minister van Jeugd, Cultuur en Sport Sven Gatz (Open Vld).
BELGA Vlaams minister van Jeugd, Cultuur en Sport Sven Gatz (Open Vld).
De Vlaamse regering heeft niet "in het geniep" extra bespaard op het bedrag dat gemeenten kunnen uitgeven aan jeugd, cultuur en sport. "Dit is oud nieuws", zo reageert het kabinet van Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur en Jeugd vandaag.

Groen meldt vandaag in De Standaard dat de Vlaamse regering "bijna in het geniep" 7,5 miljoen euro extra bespaart op de beleidssubsidies waarmee de gemeenten werden aangespoord om te investeren in sectoren als jeugd, cultuur en sport.

Het cijfer in dat artikel is correct, maar er is helemaal geen sprake van geniepige besparingen, luidt het in een reactie van het kabinet-Gatz. "Het gaat ook niet om extra besparingen. De cijfers maken deel uit van de besparingen die vorig najaar al besproken werden in het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement."

De vrees dat de besparingen op cultuur en jeugd lokaal tot een verschraling van het beleid en het aanbod zullen leiden, is volgens de minister ongegrond. "Al vóór ze daarvoor gesubsidieerd werden door Vlaanderen, hadden de meeste Vlaamse gemeenten bijvoorbeeld een jeugdraad en voerden ze een eigen jeugdbeleid. Het is anno 2015 ondenkbaar dat een gemeentebestuur het zich zou kunnen veroorloven om geen cultuurcentrum, bibliotheek of jeugdhuis te hebben of het jeugd- en cultureel aanbod drastisch in te krimpen."