Gatz: "FM Brussel had sterke community, maar te wisselend bereik"

Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister van Cultuur.
BELGA Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister van Cultuur.
De Brusselse radiozender FM Brussel heeft een sterke community, maar het bereik van de zender was niet het sterkste van de vier media van de Vlaams-Brusselse Media. Op die manier verdedigde Vlaams minister van Brussel en Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de beslissing om FM Brussel op te doeken in Radio 1-programma 'De Ochtend'. Gatz spreekt tegen dat het om een politieke afrekening zou gaan.

Gisteren raakte bekend dat radiozender FM Brussel eind juni uit de ether verdwijnt. Die beslissing ging niet onopgemerkt voorbij. "Ik had reacties verwacht, maar ik heb de diepte ervan wel wat onderschat", zei minister Gatz vandaag. Hij benadrukt wel dat er geen besparingsoperatie met de ingreep gepaard gaat. Er is een budget van 10 miljoen euro en het is de bedoeling dat de overblijvende media breder gaan in hun bereik, luidde het.

Ik had reacties verwacht, maar ik heb de diepte ervan wel wat onderschat

Sven Gatz, minister van Cultuur

Dubbeldekker

De minister merkt op dat in het nieuwe digitale platform "ruimte" zal blijven voor audio. Bedoeling is "het gevoel" van FM Brussel te behouden. "De bekende rode dubbeldekker was misschien even belangrijk als de programma's zelf van de zender. De stijl die FM Brussel uitdroeg, zal op het nieuwe mediaplatform misschien net meer aan bod komen. Want de vibe voor de stad zat daar goed."

Daarom werd Jeroen Roppe, de hoofdredacteur van de radiozender, gevraagd het nieuwe platform te leiden. In dat platform zal ook TV Brussel worden ingekanteld, terwijl op het nieuwsplatform ook berichten in het Frans en Engels zullen verschijnen.

BELGA

Geen politieke afrekening

De Vlaamse liberaal spreekt tegen dat de beslissing politiek geïnspireerd is. "Ik denk niet dat FM Brussel te links te noemen valt. De zender heeft geen politiek profiel. Een politieke afrekening is het zeker niet", aldus Gatz, die erop wijst dat binnen de raad van bestuur van de Vlaams-Brusselse Media verschillende politieke en ideologische strekkingen vertegenwoordigd zijn.

Ik denk niet dat FM Brussel te links te noemen valt. De zender heeft geen politiek profiel

Sven Gatz, minister van Cultuur